Vážení zákazníci, rádi bychom vás informovali o průběhu plánované inventury našeho skladu, která proběhne od 22. dubna 2024 do 26. dubna 2024. Během této doby může dojít k dočasné nedostupnosti některých produktů a k tomu, že nebudeme schopni vychystávat nové objednávky. V průběhu inventury se budeme snažit minimalizovat všechny možné nepříjemnosti a zajistit, aby byla inventura provedena co nejspolehlivěji a co nejrychleji. Děkujeme za vaši trpělivost a pochopení v této době. Pokud budete mít během inventury jakékoli dotazy nebo potřebujete pomoc, neváhejte nás kontaktovat. Vaše spokojenost je pro nás důležitá. S pozdravem, Tým PetCenter

Au! Včelí a vosí bodnutí: Co znamená pro vašeho mazlíčka?

Grilování a jídlo venku často láká i nezvané hosty. Co ale dělat, když náš pes nebo kočka schytá bodnutí?

Lovec, který nevyhraje

U psů a koček se nezapře lovecký instinkt, proto často pozorujeme, že loví mouchy, komáry, včely, vosy a sršně. Většinou tato hra končí bez zranění, někdy ale může dojít k bodnutí. Včely mají na žihadle maličké vroubky, kvůli kterým se žihadlo v pokožce zasekne a zůstane na místě. Včela za toto bodnutí doplatí životem. Naopak vosa žádné vroubky nemá. Oproti včele je však její bodnutí bolestivější a navíc může v případě, že si připadá ohrožená, bodat opakovaně. Pokud zjistíme, že došlo ke zranění našeho zvířete, měli bychom zjistit, v jaké oblasti se zranění nachází.

Chladit!

Jestliže je zvíře bodnuto do tlapky, břicha, nebo zad, nemusíme se příliš obávat. Naprostá většina psů i koček nemá přehnanou alergickou reakci a stačí tak žihadlo vytáhnout například pomocí nehtu a postižené místo chladit třeba pomocí namočeného ručníku přibližně 20 minut.

Honem k veterináři!

Větší problém nastává v případě bodnutí do hlavy, čumáku, krku či dokonce jazyka. Zde se jedná o velmi rizikové oblasti, kdy může dojít k otoku dýchacích cest a následným problémům s dýcháním. Pokud dojde k vícečetným bodnutím nebo k bodnutí v oblasti hlavy a krku, měli bychom neprodleně kontaktovat veterináře a vydat se za ním. Alergickou reakci většinou rychle vyřeší injekce antihistaminik nebo kortikoidů. Když se setkáme s bodnutím v méně rizikové oblasti jako jsou například tlapky, měli bychom zvíře následující hodiny dobře sledovat.

Může dojít k alergické reakci nebo dokonce k anafylaktickému šoku. Pokud pozorujeme zvýšené slinění, zvracení, špatné dýchání či dezorientaci, kontaktujeme veterináře a ihned ho navštívíme. V těchto případech se jedná o život ohrožující stav a důležité jsou i minuty. Jako první pomoc můžeme použít i antihistaminika určené pro lidi, například Zodac či Zyrtec, o jejich použití se ale nejdříve musíme poradit s veterinářem.

Alergická reakce nemusí nastat, pouze po vosím nebo včelím bodnutí, lze pozorovat reakci i bodnutí jiným hmyzem. Postup při reakci je stejný, postižené místo chladíme a pokud nastanou komplikace neprodleně navštívíme veterinárního lékaře.

Nyní již víme, jak se postarat o zvíře, které bodl nějaký hmyz. Zachováme klid a poskytneme našemu miláčkovi první pomoc. Všem našim čtenářům přeji, aby nemuseli čelit závažné reakci nebo anafylaktickému šoku. Každopádně je lepší být vždy připraven.


Pokud chcete mít aktuální informace ohledně zvířecích alergií, přihlaste se dole k odběru novinek a nic vám neunikne.