Vážení zákazníci, rádi bychom vás informovali o průběhu plánované inventury našeho skladu, která proběhne od 22. dubna 2024 do 26. dubna 2024. Během této doby může dojít k dočasné nedostupnosti některých produktů a k tomu, že nebudeme schopni vychystávat nové objednávky. V průběhu inventury se budeme snažit minimalizovat všechny možné nepříjemnosti a zajistit, aby byla inventura provedena co nejspolehlivěji a co nejrychleji. Děkujeme za vaši trpělivost a pochopení v této době. Pokud budete mít během inventury jakékoli dotazy nebo potřebujete pomoc, neváhejte nás kontaktovat. Vaše spokojenost je pro nás důležitá. S pozdravem, Tým PetCenter

Nemoci, kterými vás může nakazit zvíře

Existuje velké množství zvířecích nemocí, u kterých je možný přenos i na člověka – tyto nemoci se nazývají zoonózy. Ty nejčastější si v tomto článku představíme.

Toxoplazmóza

Toto onemocnění způsobuje prvok Toxoplasma gondii a ve většině případů probíhá u zdravých lidí bez zjevných příznaků. Nebezpečné je však pro ženy v prvním a druhém trimestru gravidity, pro pacienty po transplantaci nebo u pacientů s HIV. K nakažení nejčastěji dochází pozřením oocyst (vývojové stádium jednobuněčných organismů), které se nacházejí v trusu koček nebo v infikovaném mase. Jako další zdroj oocyst je také nemytá zelenina a ovoce, nedostatečně tepelně upravené maso a to nejčastěji vepřové, skopové nebo kozí maso. U některých lidí toto onemocnění probíhá bez příznaků. Můžeme pozorovat bolesti hlavy, únavu i zvětšené lymfatické uzliny. U žen, které jsou gravidní může tento parazit způsobit i poškození plodu. Jedinou prevencí je dostatečná hygiena, mytí zeleniny a ovoce a dostatečně tepelně upravené maso.

Leptospiróza

Jedná se o bakteriální onemocnění které postihuje jak zvířata, tak lidi a způsobuje je bakterie Leptospira. Infikovaná zvířata mohou kontaminovat vodu, půdu nebo i potravu a tak se může nakazit i člověk. Dále se můžeme nakazit, když nás nakažené zvíře poškrábe. Hlavními přenašeči této nemoci jsou hlodavci – přesněji potkani. Nejdříve se tato nemoc nemusí vůbec nijak projevit, pokud později propukne naplno, pozorujeme vysokou horečku, zimnici, bolesti břicha, nevolnost. Tato fáze onemocnění většinou probíhá 3 – 5 dní a příznaky vymizí. Nemoc může ale nemusí pokračovat druhou fází a ta se projevuje původními příznaky spolu s bolestí na hrudi a dokonce i poruchou funkce jater a ledvin. U psů záleží na formě nemoci. Pokud se setkáme s prudkou formou, pozorujeme kolaps, poruchy srážení krve a následný rychlý úhyn zvířete. U akutní formy se setkáváme s nechutenstvím, apatií i zvracením. U většiny psů se také rozvíjí selhání ledvin, bolestivé břicho, trpí třesem a dalšími příznaky. Existuje i chronická forma leptospirózy a ta se projevuje záněty spojivek, chronickým zánětem jater či ledvin. U psů se toto onemocnění dá léčit i antibiotiky, důležitá je však i včasná hospitalizace a léčba selhání jater a ledvin. Prevence spočívá v hubení hlodavců, kteří se zdržují v uzavřených prostorech. V přírodě bychom neměli pít vodu z přírodních zdrojů a měli bychom také dodržovat základní hygienu a mytí potravin. U psů je prevencí očkování.

Nemoc z kočičího škrábnutí

Tuto nemoc způsobuje bakterie Bartonella henselae. Jak již název napovídá, přenáší se zraněním, které způsobí infikovaná kočka. Kočka je přenašečem a k jejímu nakažení dochází přes trus, který do srsti kočky blechy vylučují. Dále jej přenáší i klíšťata. Mezi příznaky se řadí únava, bolesti hlavy, malátnost, nechutenství, bolest v zádech nebo i horečka. Účinnou prevencí je používání antiparazitních přípravků u psů i koček. Pokud vás poškrábe cizí kočka je na místě ránu pečlivě omýt a vydesinfikovat.

Vzteklina

Dalším a asi nejznámějším zoonerem je vzteklina. Toto onemocnění se vyskytuje jak u divokých, tak i u domácích zvířat. Viróza napadá centrální nervovou soustavu savců (včetně člověka) a jakmile se její příznaky rozvinou, bývá u člověka i zvířat téměř vždy smrtelná. Přenáší se slinami, tedy v praxi nejčastěji pokousáním. Prevencí je očkování zvířete u veterináře.

Tularémie

Je to bakteriální onemocnění způsobené bakterií Francisella tularensis. Tato nemoc většinou postihuje zajíce, krtky, veverky i myši. Zvíře je infikováno klíštětem nebo komárem, který je přenašečem. Stejně se takto může nakazit i člověk. K nakažení může dojít i vdechnutím prachu ze sena či slámy, které jsou znečištěné trusem nakažených zvířat. Dále je možný přenos i při stahování kůže odlovených zvířat nebo při konzumaci nedostatečně tepelně upraveného zaječího masa. U zajíců se nemoc projevuje malátností, ztrátou plachosti, vyhublostí i špatnou pohyblivostí. V případě nakažení člověka záleží na místě, kde došlo k přenosu nemoci. Mezi společné příznaky patří horečka a celková slabost. Prevencí je nemanipulovat se zvířaty, které ztratily plachost, nepít vodu z neznámých zdrojů, dostatečná tepelná úprava masa, po manipulaci s odlovenými zvířaty důkladná dezinfekce rukou a nástrojů.


Pokud chcete mít aktuální informace ohledně zvířecích nemocí, přihlaste se dole k odběru novinek a nic vám neunikne.