Nejoblíbenější akvarijní ryby

Existuje skutečně mnoho druhů akvarijních ryb, ale dnes se podíváme na to, které ryby jsou nejvíce v kurzu. Vybrali jsme pro vás 5 nejoblíbenějších rybek, které aktuálně brázdí akvária chovatelů.

Neonka červená a neonka obecná

Většina z vás asi uhodne, že mezi nejoblíbenější rybičky se řadí neonky. Ty jsou známé tím, že se semknou do hejna a pohybují se jako jedna ryba. Pokud máte neonky v akváriu samotné, tak se tohoto jevu nedočkáte. Neonky se takto zachovají v případě, že je ohrožuje nějaký predátor.

Neonky jsou velice citlivé a náchylné k nemocem. Velmi si potrpí na perfektně čistou vodu a její stálou teplotu. Navíc mají rády úkryty, tak se jim pokuste vytvořit bezpečná zákoutí.

Bojovnice pestrá alias Betta

Někteří chovatelé budou mít v největší oblibě Betty bojovnice. Ty mají mnohdy velmi zajímavé zbarvení. Betty jsou zkrátka nádherné. Zejména samci jsou skutečně zbarvení do atraktivních barev. Samci se však nesnesou s jinými. Toto shledání mnohdy končí smrtí jednoho z nich. Samicím se daří zejména pokud jich je více pohromadě. Poměrně zajímavé je to, že pokud mají Betty hnízdo s jikrami, tak jej stráží samec a může být agresivní dokonce i vůči samicím.

Krunýřovec mnohoostný

Krunýřovce můžete chovat ve společném akváriu. Je totiž naprosto bezproblémový. Živí se rostlinnou potravou. Mladí krunýřovci vám pomohou průběžně odstraňovat řasu z akvária a těm starším stačí ke spokojenosti kupříkladu list.

Skalára amazonská

Skalára žije ve volné přírodě v menších skupinkách. Nesnažte se jich do akvária dávat více než 8 nebo 10. Akvárium by nemělo být menší než 120 centimetrů a jeho minimální výška by se měla pohybovat okolo 50 centimetrů. Výborně se jim žije po boku neonek. Dobře se jim daří v teplé vodě, která by měla mít zhruba 26 stupňů Celsia.

Parmička černopruhá

Parmička je velmi schopná ohledně likvidace řas. Živí se totiž rostlinnou potravou, ale příliš ji nezajímají vyšší rostliny. Pravdou je, že parmička není tak barevně atraktivní jako je tomu u ostatních rybek, ale daří se jí i v rámci společenského akvária a ideálně v menším hejnu.

Nezapomeňte, že do akvária můžete umístit i další tvory. Mezi ně patří krevety, krabi nebo šneci. Navíc jde o skvělé pomocníky při čištění akvária, ale dbejte na to, aby nedošlo k jejich přemnožení.


Pokud chcete mít aktuální tipy a rady ohledně trendů v akvaristice, přihlaste se dole k odběru novinek a nic vám neunikne.