Cestujeme se psem - autem, vlakem nebo letadlem?

Pokud máte doma čtyřnohého parťáka, tak je pochopitelné, že nesmí chybět na vašich dovolených nebo výletech. Jak ale se svým psem cestovat efektivně a bez větších komplikací? Na to se dnes podíváme a také na to, kterým dopravním prostředkem se spolu ideálně přepravovat.

Česká republika se dá rozhodně považovat za národ pejskařů. Téměř ve všech běžně dostupných dopravních prostředcích je možné chlupáče převážet, byť s určitými pravidly.

 

Cesta autem

Nejsnadnějším způsobem pro převoz psa je pochopitelně cesta autem. Jenže i zde je potřeba zvážit určité faktory, jak chlupáče správně převážet. Nezřídka se stává, že jízda autem může skončit také zvracením, takže se pro převoz dá doporučit vana, která se snadno umývá. Na cestování autem je ideální to pejska učit od samého začátku, tedy od štěněcího věku.

Bezpečnost nadevše! Není možné s vaším miláčkem vyrazit tak, aby měl volný pohyb po kabině vozidla. Snadno by tak mohl způsobit dopravní nehodu. Pak je také třeba myslet na to, že by pejsek mohl utrpět zbytečná zranění ve chvíli, kdy vozidlo prudce zabrzdí. V neposlední řadě je potřeba zamezit tomu, aby se interiér příliš neznečistil od chlupů a nečistot, ale také nedošlo k jeho poškrábání.

Zákon nijak konkrétně nespecifikuje, jakým způsobem by měl být pes v autě přepravován. Nicméně zákon o provozu na pozemních komunikacích (13/1997 Sb.) ukládá řidiči povinnost, aby zajistil bezpečnost přepravované osoby nebo zvířete a zabezpečit přepravované zvíře tak, aby neohrozilo řidiče a přepravované osoby. Pokud řidič toto poruší, tak může dostat na místě pokutu 2000 Kč a ve správním řízení až 2500 Kč.

Z toho jasně vyplývá, že:

  • není vhodné zvíře přepravovat na předním sedadle
  • zvíře nesmí být na sedadle, kde je aktivován airbag
  • ideálně jej zajistěte bezpečnostním pásem
  • na delší cestu je určitě dobré zvířeti vzít oblíbenou hračku nebo jeho deku, aby se cítilo v bezpečí

 

Jak tedy psa správně převážet v autě?

Nejlepším způsobem, jak psa převážet je pořídit mu tašku nebo přepravku v níž bude mít omezený pohyb, ale bude v bezpečí. Je vhodné psa také připoutat za pomoci bezpečnostního pásu nebo pomocí gumicuků.

Pokud na něj nemáte vhodnou klec nebo tašku, případně je pes většího vzrůstu, tak je nejlepší variantou dát psa do kufru auta a oddělit tento prostor se zbytkem kabiny za pomoci mříže. Pejska můžete připoutat také za pomoci bezpečnostních popruhů. Ty jsou vhodné k tomu, aby pes zůstal v poklidu na sedadle a nespadl z něj.

Váš věrný kamarád se v autě musí cítit hlavně pohodlně a komfortně, ať už je zabezpečen jakýmkoliv způsobem.

  • nechejte ho, aby si zvyknul na jízdy autem už odmalička
  • nakrmte jej naposledy 3 hodiny před odjezdem
  • pokud trpí nevolností, tak můžete zvolit vhodné medikamenty
  • psa pořádně zajistěte
  • nikdy jej nenechávejte v autě samotného
  • dejte mu k dispozici jeho oblíbenou hračku nebo deku

 

Cesta vlakem

Nejpohodlnější variantou pro cestování se svým psem je zvolit pohodlný vlak. Je nezbytné, abyste psa měli vycvičeného minimálně na základní povely. Ideálně by měl zvládnout pokyn pro přivolání nebo „sedni, lehni“. Rozhodně také doporučujeme využití náhubku, aby nedošlo nečekanému incidentu. Pro některé psy může být cesta dosti frustrující až děsivá a je třeba na to myslet. S náhubkem si to můžete nacvičit dopředu, kdy vyzkoušíte velikost nebo zda přes něj může pejsek dobře dýchat.

V počátcích společného cestovaní si nacvičte cestování na kratší vzdálenosti, aby si pes zvyknul a připadal si na cestách komfortně. V tomto případě pomohou i pamlsky. Nejlépe psa naučíte tomu, jak se chovat ve chvíli, kdy jej necháte si zvykat už ve štěněcím věku. Tak pochopí, že mu nic nehrozí a bude brát mnoho lidí a hluk za zcela přirozené.

pesvlak

Nezapomeňte na důležité vybavení, které mu nesmí chybět na cestu s sebou. Kromě toho, že by malý pes měl být ideálně v přepravním boxu nebo tašce, tak nesmíte zapomenout také na láhev s vodou či deku.

Psa nechte optimálně ulehnout přímo u vašich nohou, aby nepřekážel jiným cestujícím nebo se mu nedostalo nepříjemného kopance. Pokud je v přepravním boxu, tak si jej položte na nohy nebo jej umístěte na vedlejší sedadlo či na podlahu. V případě delší cesty se snažte psa nakrmit nejpozději 12 hodin předem, aby nebyl nucen zadržovat venčení.

 

Cesta letadlem

Cesta letadlem je se psem náročnější, protože se vše odvíjí od předpisů konkrétní letecké společnosti zejména pak cílové destinaci. Dopředu si tedy nastudujte, zda nehrozí zbytečné komplikace, pokud budete se svým psem cestovat tímto způsobem. Některé letecké společnosti vám neumožní si chlupáče vzít přímo na palubu, ale budou jej transportovat pouze v zavazadlovém prostoru.

pesletadlo

Myslete zejména na to, že zvíře bude v zavazadlovém prostoru vystaveno velkému stresu. V případě, že by mohl pes propadat depresím, panice nebo úzkostným stavům, tak je prvně dobré zjistit, zda mu můžete podat utišující léky. Ty totiž ve vzduchu působí silně a jejich účinky mohou být dost nepředvídatelné.


Pokud chcete mít aktuální informace ohledně cestování se psem, přihlaste se dole k odběru novinek a nic vám neunikne.