Čím zchladit psa a jak předejít přehřátí v létě?

Letní horka jsou pro naše psí parťáky velmi vysokou zátěží. Je potřeba tedy myslet na to, že jim můžeme dopřát pohodlí i během léta. Pokud se teploty pohybují nad 30°C, tak už je potřeba psa zchladit jinak než jen pomocí misky s vodou. Poradíme vám způsoby, jak vašemu chlupáčovi ulevit od trápení.

Chladící podložky

První možností příjemného ochlazení jsou chladící podložky. Ty jsou vhodné zejména proto, že nepotřebují zapojit do elektřiny, ani jinou formu napájení. Stačí tedy podložku položit na vhodné místo nebo vložit přímo do pelíšku. Podložky mívají na výšku jen několik milimetrů, čímž si pejsek snadno udělá pohodlí i ve svém útočišti.

Chladící podložky určitě nenechávejte na přímém slunci. Mohlo by totiž dojít k tomu, že se zničí gelové krystalky. Podobně to funguje i v případě praní. Dobře si tedy zkontrolujte, že se konkrétní podložka může vyprat. Na začátku možná zpozorujete, že se pejsek trochu vzpouzí nebo obává na podložku vlézt, ale uvidíte, že po krátké době sám objeví její kouzlo. Případně jej můžete trochu namotivovat za pomoci pamlsků.

A jak vůbec tyto chladící podložky fungují? Drtivá většina z nich funguje na bázi vodního gelu. Gelové destičky tak jemně chladí a drží si stálou teplotu. Podložka je na dotek výrazně chladnější než okolí, ale když si na ni pes lehne, tak nejprve absorbuje jeho teplo a rozptýlí jej do okolního prostoru.

Bazény pro psy

Bazény pro psy jsou skvělou investicí pro zajištění osvěžení a zábavy vašeho čtyřnohého přítele během tropických letních měsíců. Pořízením bazénu pro psy přinášíte svému mazlíčkovi úlevu od horka a podporujete jeho zdraví i kondici. Naše nabídka zahrnuje praktické bazény, které se nemusí nafukovat – stačí je jednoduše rozložit a napustit vodou. Tyto bazény jsou ideální pro rychlé a snadné nastavení, a díky jejich kompaktnímu designu se snadno skladují. Bez ohledu na velikost či věk vašeho psa jsou tyto bazény vhodnou volbou pro osvěžující zážitky a neomezenou zábavu ve vodě s celou vaší rodinou.

Bazény pro psy jsou skvělou investicí, jak psovi zajistit osvěžení a výbornou zábavu v horkých dnech. Nejenže je to vhodné pro jeho zdraví a kondici, ale poskytnou mu skvělé místo pro osvěžení. Bazény jsou snadné na instalaci, neboť je není potřeba nafukovat, ale stačí je pouze složit. Parádní variantou, která může být pro mnoho psů zároveň zábavou, tak je bazének, který má po okraji otvory, z nichž stříká voda.

 

Jak ještě psa ochránit před horkem?

Přehřátí organismu může v krajním případě skončit smrtí zvířete. U psů dojde k přehřátí organismu mnohem rychleji než u lidí. Psi se totiž nedokážou potit jako lidé, ale odvádí teplo ze svého těla vyplazeným jazykem a zrychleným dýcháním. Díky slinám pak ztrácí rychle vodu a může dojít k dehydrataci. Vždy tak zajistěte přístup k čerstvé a chladné vodě.

Snažte se psa v těchto dnech fyzicky nepřetěžovat a na procházky s ním choďte brzy ráno nebo později večer. Zbylé vycházky omezte na nezbytné minimum a neprotahujte zbytečně pobyt na slunci.

Nikdy, ale absolutně nikdy nenechávejte psa zavřeného v autě zcela samotného. Na přímém slunci se teplota v autě může vyšplhat velmi vysoko. Od 50 do 70 stupňů. Stačí tak pouze pár minut a vašeho mazlíčka mohou postihnout velké problémy nebo dokonce smrt.

 

Jak poznáte, že je pes přehřátý?

  • Má suchý a teplý čumák
  • Zrychlil se mu tep a hůře dýchá nebo zvrací
  • Tělesná teplota se zvýší na více jak 40 stupňů
  • Pes je dezorientovaný, neaktivní nebo malátný

 

Jak mu můžete aktivně pomoci?

  • Zajistěte, aby měl pes hlavu výš než zbytek těla
  • Psa polévejte chladnou vodou, obložit mu můžete slabiny a vnitřní plochu stehna ledem nebo chladným obkladem
  • Přeneste psa na chladné místo
  • Pokud pes pije, tak mu pomalu dodávejte vodu tlamy
  • Pakliže se stav nelepší, tak je potřeba ihned kontaktovat veterináře

Pokud chcete mít aktuální informace ohledně ochlazení psa v létě, přihlaste se dole k odběru novinek a nic vám neunikne.