Enrichment - o co jde a jak na něj?

Slovo enrichment nemusí být mezi majiteli psů příliš známé, ale jedná se o způsob, jak vašim domácím mazlíčkům napodobit (dopřát), co nejpřirozenější způsob, jakým žijí ve volné přírodě. Enrichment je způsob chování zvířat, který totiž zahrnuje jejich přirozené potřeby.

Enrichment se často využívá v zoologických zahradách, kdy se ošetřovatelé pokoušejí zvířatům nahradit jejich přirozené prostředí. Kupříkladu u goril se staví různé prolézačky a houpačky. U domácích mazlíčků jsou však také původní lovící schopnosti, které jim mohou v domácím prostředí chybět.

Psovitým mazlíčkům tak koluje v těle vlčí krev a lovecké instinkty. Občas je tedy potřeba, aby se více přiblížili dobám, kdy žili a aktivně lovili ve volné přírodě. Pokud totiž nemají dostatek podnětů a zábavy, které jsou jim přirozené, tak se zcela logicky nudí a může to vést až k ničení vybavení v domácnosti. V extrémnějších případech se může projevit separační úzkostí, pokud jsou od vás odloučení. U pejsků je potřeba jejich instinkty neustále stimulovat, aby byli spokojení.

Enrichment je tedy úzce spjat s aktivitami, které napodobují přirozené chování zvířat. Jde o to, aby se zvíře cítilo co nejvíce, jako ve volné přírodě. My se společně podíváme na jednotlivé aktivity, které mohou vést k tomu, aby se váš pes cítil plně stimulován.

 

Procházka venku

O psech je všeobecně známo, že mají mimořádný čich a ten využívají i ke zkoumání svého okolí. Nejlepší variantou je vzít psa do lesa, aby mohl očichávat pachy jiných zvířat a zkoumat okolní prostředí. Procházky přináší psům také duševní a fyzické obohacení, a hlavně také interakci s jinými psy.

 

Socializace

Socializaci jsme nakousli už v předchozím odstavci. Psi jsou velmi společenští tvorové, kteří chtějí a vytvářet sociální vazby. Pokud tedy má váš pes možnost se setkat s jinými chlupatými kamarády a hrát si s nimi nebo jiným způsobem s nimi komunikovat, tak bude doslova nejšťastnější na světě. Užijí si spolu hromad zábavy a navážou spolu báječné přátelství.

 

Pátrání po pamlscích

Psi doslova milují jakoukoliv formu pamlsků. Mnohdy by se pro ně doslova přetrhli. Lze toho využít během hraní. Budou očekávat už dopředu formu odměny. Stačí k tomu pouze pamlsky, které schováme kdekoliv v domácnosti a chlupatý kamarád se může těšit na odměnu, kterou si sám najde. Výborné jsou v tomto případě například pamlsky Fresh Valley, které můžete kdekoliv snadno schovat.

 

Aportování

Aportování je velice oblíbenou aktivitou u psů, neboť si u toho užívají společnost svého páníčka. Pes si tak cvičí pohybové dovednosti a zapojuje u toho své přirozené instinkty. K aportování jsou vhodné hračky, které u nás zakoupíte zde.

 

Hlavolamy

Ve chvíli, kdy je pes doma sám a my se mu nemůžeme věnovat nebo jej případně chceme pozorovat u aktivity, která mu trochu zamotá hlavu. K tomu jsou vhodné psí hlavolamy, které se plní pamlsky a mazlíček musí přijít na to, jak je dostat ven. Jde o dokonalou mentální stimulaci, neboť se pes musí snažit za pomoci svého mozku najít řešení v dané situaci. U hlavolamů se můžete setkat se slovem hersenwerk, kdy dochází k řešení hlavolamů. Cílem je, aby se pes dobře pobavil, ale aby nebyl hrou nijak vystresován nebo takzvaně znechucen.


Pokud chcete mít aktuální informace ohledně Enrichmentu, přihlaste se dole k odběru novinek a nic vám neunikne.