Vážení zákazníci, rádi bychom vás informovali o průběhu plánované inventury našeho skladu, která proběhne od 22. dubna 2024 do 26. dubna 2024. Během této doby může dojít k dočasné nedostupnosti některých produktů a k tomu, že nebudeme schopni vychystávat nové objednávky. V průběhu inventury se budeme snažit minimalizovat všechny možné nepříjemnosti a zajistit, aby byla inventura provedena co nejspolehlivěji a co nejrychleji. Děkujeme za vaši trpělivost a pochopení v této době. Pokud budete mít během inventury jakékoli dotazy nebo potřebujete pomoc, neváhejte nás kontaktovat. Vaše spokojenost je pro nás důležitá. S pozdravem, Tým PetCenter

Co je Obedience? - 1. díl

Obedience. Seznamte se s oblíbeným psím sportem. Co je podstatou obedience a zda se váš pes na tento sport hodí, zjistíte v našem článku.

Co je obedience?

Obedience je psí sport, který v posledních letech získává na stále větší popularitě. Aby byl pes k tomuto sportu vhodný, nemusí být jen služebního nebo sportovního plemene. Šikovným obedience parťákem může být každý pes, který rád následuje svého pána a učí se novým věcem.

Podstatou obedience jsou přesně provedené cviky, precizní poslušnost, ale hlavně radostná spolupráce člověka a psa, kteří viditelně tvoří tým.

Obedience má kořeny v Anglii. Odtud pochází i název tohoto hravého sportu (obedience = poslušnost, ovladatelnost). Své příznivce si brzy našel i v dalších zemích. Velmi oblíbený je např. Německu, Rakousku a Dánsku, kde soutěže i samotný výcvik obedience probíhají podstatně déle než u nás.

Obedience má své kořeny v Anglii. Od roku 2007 najdete oficiální obedience klub i v České republice. 

V České republice je obedience ještě relativně mladým sportem, ale šíří se díky svým příznivcům a těší se stále větší a větší oblibě. Oficiální český klub obedience byl založen v roce 2007 pod názvem Obedience Klub CZ a jeho činnost zastřešuje Český kynologický klub.

Je obedience pro každého?

Prakticky ano. U obedience nejde až tak o plemeno psa. Plno lidí má chybně zafixováno, že tento sport je určen pouze pro Border kolie či snad Australské ovčáky. Nejde ani o to, jestli je člověk takový nebo makový. Obedience je o týmové spolupráci.

Pokud tvoříte tým s yorkshirským teriérem, tak ho prostě tvořte. Stejně tak, pokud chcete tvořit tým s německou dogou, nikdo vám bránit nebude. Především jde o to, aby vás oba tento sport bavil, naplňoval a těšil.

Obedience není jen pro pracovní plemena. 

Osobně vídám na zkouškách, závodech i trénincích hovawarta, belgického ovčáka, bílého švýcarského ovčáka, yorkshirského teriéra, Jack Russela teriéra, papilona, různě velké i malé voříšky, aj.

Plno psovodů se na tento sport obrací, protože je nebaví Národní zkušební řád, ani ten Mezinárodní, nebo prostě nemají tzv. pracovní plemeno, ale chtějí se psem něco dělat, a nejen chodit na procházky nebo se válet doma.

Motivace, vnímavost a chuť spolupracovat - to jsou základní předpoklady pro obedience.

Jaký pes? Jaký pán?

Pes vhodný pro obedience by měl být dobře motivovatelný (hračkou, pamlskem) a měl by být tzv. „chtivý“, a přitom dobře vnímavý, aby mohl plnit psovodovy povely co nejlépe.
Psovod by měl vědět, jak co možná nejlépe motivovat svého psa a měl by být při výcviku i vydávání povelů pečlivý. Pečlivost a preciznost je v tomto sportu důležitá, proto by psovodovi nemělo být jedno, zda pes daný cvik provede „tak jako napůl“ nebo velmi lajdácky. Bezchybné provedení cviků je velmi důležité, a to samozřejmě klade vysoké nároky na přesnou práci, rozhodovost a pevnou vůli psovoda. Psovod by měl být za každých okolností oporou svého psa a vždy být tzv. „pevný v kramflecích“.

Obedience jako celoroční zábava

Obedience je celoroční sport, prakticky nemá přestávku jako třeba sportovní kynologie. Přes jarní a letní měsíce se obedience cvičí na cvičácích (základní kynologické organizace daného města nebo soukromých kynologických klubů). Obedience tréninky se často konají i na hřištích či v parcích. Např. v Praze lze vidět tréninky obedience ve Stromovce.

Na jaře a v létě se co nejvíce využívá slunného počasí a veškeré tréninky, zkoušky či závody se tedy konají venku. Naopak v zimních měsících se obedience stává sportem „halovým“ - to znamená, že veškeré tréninky, zkoušky i závody se konají v prostorných halách. Je proto dobré zvykat psa na umělé povrchy, uzavřené místnosti, i třeba hluk (v hale se zvuk rozléhá)

Kdy a jak začít?

Kdy? Třeba hned! S jak starým psem? Klidně se štěnětem, klidně s dospělým psem a klidně i se starším psem! Nevěřte fámě, která říká, že „starého psa novým kouskům nenaučíš!“ A jak začít? Ideálně se podívejte na stránky Obedience Klubu CZ, vyhledejte lektora ve svém okolí a domluvte si úvodní hodinu nebo rovnou trénink.

Pokud chcete nejprve „okouknout situaci“, doporučuji navštívit nějaký obedience závod. Uvidíte, jak to na takových akcích (závodech – zkouškách) chodí, nasajete závodní atmosféru a získáte představu o tom, jaké cviky obedience zahrnuje a jak je správně provádět.


Pokud chcete mít aktuální informace ohledně Obedience, přihlaste se dole k odběru novinek a nic vám neunikne.