Vážení zákazníci, rádi bychom vás informovali o průběhu plánované inventury našeho skladu, která proběhne od 22. dubna 2024 do 26. dubna 2024. Během této doby může dojít k dočasné nedostupnosti některých produktů a k tomu, že nebudeme schopni vychystávat nové objednávky. V průběhu inventury se budeme snažit minimalizovat všechny možné nepříjemnosti a zajistit, aby byla inventura provedena co nejspolehlivěji a co nejrychleji. Děkujeme za vaši trpělivost a pochopení v této době. Pokud budete mít během inventury jakékoli dotazy nebo potřebujete pomoc, neváhejte nás kontaktovat. Vaše spokojenost je pro nás důležitá. S pozdravem, Tým PetCenter

Hodí se můj pes na výcvik?

Mohl by váš pes být záchranář? Pokud si kladete tuto otázku, vyzpovídali jsme pro vás toho nejpovolanějšího odborníka – vedoucího Záchranné brigády kynologů v Praze, pana Roberta Goldweina.

Jak poznám, že se můj pes hodí na výcvik?

Obecně se pro záchranářský výcvik hodí jakýkoliv pes, je to skvělý sport i pro psy, kteří potřebují zvednout sebevědomí, společná práce také prohlubuje vztah psa s jeho člověkem, a může tak zlepšit poslušnost i v běžném životě. Pokud ale člověk myslí záchranařinu vážně a chce se skutečně výcviku věnovat, měl by jeho pes být motivovatelný k práci, neměl by být bojácný ani agresivní, a pak není důvod tento druh výcviku nevyzkoušet.

Co pro jeho výcvik musím jako páníček udělat?

Především musím počítat s tím, že to bude stát hodně času. Opravdu hodně času. A také trpělivosti, zejména sám se sebou, protože nejvíc se toho musí naučit právě člověk. Je to dlouhá cesta, ale stojí za to, protože radost ze společné, dobře odvedené práce a společně stráveného času je nesmírná.

Dá se říct, že jsou plemena, která jsou k výcviku vhodnější?

Ano, dá, určitě bude k tomuto druhu výcviku mít lepší predispozice německý ovčák než čivava, i když u spousty plemen se najdou výjimky potvrzující pravidlo. Spíš než o plemeno však jde zejména o povahu psa. Nejčastěji se pro záchranářský výcvik používají pracovní plemena – belgický ovčák, německý ovčák, border kolie, ohaři a řada dalších.

Jsou i plemena, která jsou vhodná pro konkrétní záchranné mise? Například ve vodě, nebo ve sněhu?

Hlavně záleží na osobnosti psa – někdo má raději sutiny, někdo radši "běhá po lese", někdo dává přednost vodě, a jsou i tací, kteří si užívají všechny disciplíny.

Jsou naopak i plemena, která se pro toto povolání absolutně nehodí?

Malá plemena mají v sutinách větší šanci někam spadnout a při prohledávání velkých lesních ploch zase neuběhnou pohodlně tolik kolik psi střední velikosti. I to, že mají nos níž, hraje u malých plemen negativní roli. Obří psi pak mohou také mít menší výdrž či postrádat potřebnou obratnost. Nicméně jak jsem popsal výše, nejde ani tak o plemeno, jako spíše o povahu psa, pro záchranářský výcvik se určitě nehodí psi agresivní.

Jaké pomůcky používáte při tréninku?

Především používáme lidi – ve výcviku je nejdůležitější dobrý instruktor a figurant. Na figurantovi je totiž možné psa správně namotivovat k hledání, udržet motivaci psa při štěkání, a hlavně vystihnout správný okamžik, kdy psa odměnit. Pes se pak odměňuje jídlem, nebo oblíbenou hračkou. Instruktor zase musí postavit výcvik tak, aby se pes posouval dopředu a zároveň ho to stále bavilo.

Lze už na štěněti vypozorovat talent pro toto psí povolání?

Spíše než talent lze vypozorovat, jestli je štěně přirozeně zvědavé a akční, jestli má rádo lidi, je motivovatelné a ochotné spolupracovat, to jsou všechno velká plus, která při záchranářském výcviku velmi pomohou. Pokud se navíc štěně správně socializuje, tj. že má dostatek podnětů a vyzkouší si různé povrchy v různých prostředích, je to ten nejlepší start do záchranářského světa.

Kdy chodí psí záchranáři do důchodu?

Záleží na vitalitě každého psa, jeho práce ho nesmí ohrožovat na jeho zdraví, takže do důchodu odchází, když už by bylo pro něj nepohodlné nebo nebezpečné chodit po sutinách, nebo běhat dlouho po lese. Toto většinou nastává kolem desátého roku.

Děkujeme za rozhovor.


Pokud chcete mít aktuální informace ohledně Psího výcviku, přihlaste se dole k odběru novinek a nic vám neunikne.