Klíště nebo blechy? Jednejte rychle a nezanedbávejte prevenci

Téma, které každý rok, obzvláště s nástupem jara, trápí snad každého majitele čtyřnohého společníka. To jsou klíšťata, blechy, paraziti - všudypřítomní cizopasníci znepříjemňující život našim mazlíčkům.

K odstranění parazitů je nejdůležitější pochopit jejich životní cyklus, právě to nám umožní vybrat správný přípravek k odstranění parazita. Nejlepší je nepodcenit prevenci. Pokud jste už u svého mazlíčka objevili blechy nebo klíšťata, řešení problému neodkládejte.

Klíšťata u psů a koček

V případě klíšťat se jedná o trvalý problém, nejintenzivnější v období od jara do podzimu. Klíště ve svých přirozených venkovních podmínkách čeká na svého hostitele, na němž se uchytí a následně saje krev. Svou velikost je schopno zvětšit až 200 krát a jeho správné a rychlé odstranění je velice důležité, jelikož klíště přenáší infekční choroby a nemoci jako je například lymská borelióza, babezióza a klíšťová encefalitida.

Jako u většiny parazitů, i u klíštěte je životní cyklus tvořený vajíčkem, larvou, nymfou a dospělcem. Tento cyklus je závislý na venkovním prostředí (teplotě), protože samice klíštěte klade svá vajíčka přímo do půdy. Tam se vajíčko vyvine v larvu, která dále napadá drobná zvířata, tedy využívá ke svému vývoji další mezihostitele. V případě klíšťat se proto nemusíte obávat, že by se vám v domácím prostředí přemnožili. Bude stačit, když nebudete nezanedbávat prevenci. Pokud na zvířeti klíště najdete, ihned ho odstraňte.

Kde všude se klíšťata vyskytují?

Dnes už prakticky všude. Váš pes může ke klíštěti přijít jak v lese, tak v městském parku. Klíště číhá v trávě za domem i na louce, takže i když se vaše kočka pohybuje jen okolo domu, může se jí v kožíšku zabydlet nezvaný host, stejně jako toulavé kočce. Srst proto pravidelně kontrolujte.

Pravidelná kontrola je základ

Srst kontrolujte pravidelně a důsledně. Zvláštní pozornost věnujte uším, kde má klíště skvělé podmínky. Dále kontrolujte místa, která nejsou na první pohled dobře viditelná, například pod obojkem, na vnitřních stranách tlapek, mezi prsty a v okolí řitního otvoru. K odstranění parazita použijte pinzetu a dezinfekci (na následné ošetření místa). Nezapomeňte na ochranné rukavice. Nejdůležitější je prevence. Poraďte se na prodejnách PetCenter, které produkty jsou vhodné pro vašeho mazlíčka.

Prevence napadení klíšťaty

Ochranu proti klíšťatům můžete zajistit několika způsoby. K orientaci ve velkém množství antiparazitních přípravků, které jsou dnes na trhu k dispozici, vám pomůže jejich rozdělení do dvou základních skupin - podle doby jejich účinnosti:

Antiparazitika s krátkodobým účinkem

Na srst se aplikují jako šampónsprej nebo v podobě kapek (spot on). Mají krátkodobější účinek (většinou 1 měsíc), proto je nutné pohlídat dobu účinnosti a po té jejich aplikaci opakovat. Ze sortimentu PetCenter vám mohu doporučit: Arpalit šampón, Arpalit sprej, Frontline sprej a třeba Frontline kapky.

Dlouhodobá antiparazitika

Tato antiparazitika seženete jako antiparazitní obojek. Jejich účinnost je skutečně dlouhá, pokrývá několik měsíců, někdy i celou klíšťovou sezónu. Oblíbené a účinné jsou např. obojky Foresto, Kiltix a Bolfo.

Při volbě vhodného antiparazitika pro vašeho mazlíčka myslete na to, že kočka není pes. Některá antiparazitika nelze použít univerzálně, ale jsou určena pro konkrétní zvířata. Některé produkty nejsou vhodné pro gravidní zvířata, stará zvířata nebo zvířata se specifickými zdravotními potížemi. Přijďte se poradit k nám na prodejnu. Rádi vám s kolegy poradíme, který přípravek je pro vaše zvířátko nejlepší.  

Jak na blechy?

Životní cyklus blech může za příznivých podmínek trvat i 1 rok a jejich úplné odstranění je mnohem komplikovanější než u klíštěte. Pokud vašeho miláčka zlobí blechy, pak se z 5 % jedná o dospělce a zbývajících 95 % jsou jejich vajíčka, larvy a kukly, které jsou rozmístěny na hlavě zvířete a jejím okolí.

Blechy způsobují kožní problémy (dermatitidu), chudokrevnost a druhotné bakteriální infekce. Jsou také přenašeči tasemnice.

Blechy a jejich 4 základní stádia

  • dospělec - naklade 30 - 50 vajíček denně, exponenciální rychlostí tedy zamoří vaši domácnost
  • vajíčko - všude ulpívá, v pelíšku zvířete, na podlaze - tam kde se hostitel (pes či kočka) pohybuje, přeměna v larvu 1 - 10 dní
  • larva - zalézá na místa, kde se dále vyvíjí - do koberců, sedaček auta, pelíšků, těžko přístupných míst - kolonizuje prostředí, přeměna v kuklu 5 - 11 dní
  • kukla - vydrží v nepříznivých podmínkách až 1 rok, než se opět vyvine v dospělce, který je schopen se znovu množit, přeměna v dospělce 5 - 9 dní

Jak je z výše uvedeného životního cyklu zřejmé, boj s blechami není vůbec jednoduchý. Blechy se dokážou rozmnožit velmi rychle a ve velkém množství.

Pokud je zvíře napadeno blechami, svědí ho kůže a zvíře se proto neustále drbe. V srsti můžete najít černé tečky, které jsou viditelné i pouhým okem.

Černé tečky jsou viditelné i pouhým okem.

Jak odstranit blechy?

1) použijte vhodný přípravek na zvíře k odstranění parazita z jeho srsti

2) použijte vhodný přípravek na odstranění parazita z okolí vašeho zvířete

Nezapomínejte na odstranění blech z prostředí, ve kterém váš mazlíček žije, jinak se blech nikdy nezbavíte.

Blechy - pořádně to svědí - nezapomeňte je zlikvidovat i z okolí pejska, ne pouze ze srsti!

Ať už se rozhodnete pro šampon, spot on, sprej nebo obojek, na našich prodejnách vám rádi poradíme, co dělat, aby se vašemu mazlíčkovi co nejdříve ulevilo od nepříjemností, které jsou s parazity spojeny.


Pokud chcete mít aktuální informace ohledně antiparazitik, přihlaste se dole k odběru novinek a nic vám neunikne.