Vnější paraziti: Jak na ně?

I když možná nejsou na první pohled vidět, paraziti mohou představovat pro vaše miláčky vážnou hrozbu. Vyzrajte na ně! Blechy, klíšťata, všenky i komáři. Nenechte se překvapit. Čtěte, jak se vnějším parazitům ubránit!

I když možná nejsou na první pohled vidět, paraziti mohou představovat pro vaše miláčky vážnou hrozbu. Otravují chlupáče, přenášejí nemoci, a dokonce i další parazity. S oteplováním podnebí navíc získávají na odolnosti. Nespoléhejte proto na babské rady nebo mráz a zajistěte jim i sobě spolehlivou ochranu. Provedeme vás!

Klíšťata

Nenápadně malé na začátku, po pár dnech ale zvětší svou velikost až 200x. Když se jednou přichytí kusadly, není jiná cesta než ho opatrně vykroutit proti směru hodinových ručiček nebo vytrhnout speciální pinzetou. I při brzkém nalezení ale hrozí nakažení nemocemi jako lymská borelióza, babezióza nebo ehrlichióza. Proto zakousnutí klíštěte raději předcházejte aplikací antiparazitik s repelentním účinkem, například Foresto nebo výhradně pro psy Advantix.

Blechy

Malí skákaví broučci s sebou nenesou jen nepříjemné svědění, ale hlavně celou řadu nemocí včetně přenosu tasemnice a riziko zamoření domácnosti. Kromě rychlého rozmnožování tahle potvůrka umí setrvat až rok ve stádiu kukly a vylíhnout se v době zdánlivého klidu. Proto je potřeba k jejich likvidaci ošetřit kromě chlupáče i jeho pelíšek a místa, kde se často pohybuje. Na chlupáče i jejich pelíšky lze použít například ArpalitFrontline nebo Fypryst.

Všenky

Nenápadné, nažloutlé všenky krev nesají, ale živí se odlupující se kůží. Zvířata kromě nepříjemného svědění ohrožují také přenosem tasemnice. Při napadení všenkami proto spolu s vnějším postřikem podávejte také odčervovací tablety (k dostání u veterináře).

Komáři, vši, zákožky, dravčíci…

Existuje ještě celá řada více či méně známých vnějších parazitů, kteří vašim miláčkům mohou způsobovat nepříjemné lysinky a kožní nemoci. U všech ale platí, že prevence a čistota dokáží toto riziko snížit na minimum.

Nezapomeňte při výběru antiparazitik ověřit, zda se hodí pro vaše zvíře - některá jsou vhodná pouze pro psy, jiná zase pro kočky, jiná nesmí přijít do kontaktu s mláďaty.


Pokud chcete mít aktuální informace ohledně antiparazitik, přihlaste se dole k odběru novinek a nic vám neunikne.