Psí výstava: Proč má smysl ji navštívit?

"Výstavy psů?  Proboha k čemu! Takovou zbytečnost nebudu nikdy absolvovat." To si asi někdy říkal každý chovatel. Než se najednou z výstav stane součást života vašeho psa i vás samotných. No a nakonec je to docela psina!

Samozřejmě se bavíme o psech s průkazem původu (pod FCI), kteří se jako jediní mohou zúčastňovat oficiálních výstav, ať už mezinárodních, národních, oblastních, krajských, speciálních či klubových. Psi bez průkazu původu a voříšci mají své "voříškyády" a neoficiální výstavy. Logicky, když si člověk pořizuje psa bez průkazu původu nebo voříška, tak moc nepředpokládá, že obíhání výstav k životu se psem bude potřebovat.

Jak to chodí na této společenské kynologické akci?

Na výstavách se setkávají majitelé čistokrevných psů (s průkazem původu), aby zde předvedli exteriér svého psa a porovnali se s jinými psy téhož plemene. Učiní tak před rozhodčím pro exteriér. Rozhodčí jsou buď odborníci na konkrétní plemeno nebo takzavní allroundeři, což jsou rozhodčí pro všechna plemena. Od rozhodčího pak vystavovatel obdrží odborný posudek o exteriérových kvalitách nebo nedostatcích svého psa. Jednotlivá ocenění (tituly) jsou pak pro většinu plemen důležitou součástí chovu, zvyšují hodnotu daného jedince a prestiž chovatelské stanice, potažmo chovatele. Jak jsem již psala, je to událost, která je pro návštěvníky i vystavovatele zážitkem. Zároveň jde o  jednu z možností, kde si poklábosit o daném plemenu a nebo si vyměnit poznatky kolem chovu. Pro psy i štěňata je to perfektní místo pro socializaci. Lze tu natrénovat pohyb mezi velkým množstvím psů i lidí, je zde i možnost si jít vyzkoušet samotný kruh.

Jaké organizace byste měli znát?

Oficiální výstavy v České Republice zastřešuje ČMKU (Českomoravská Kynologická unie). ČMKU vznikla (znovu vznikla, původní ČMKU byla známá již v 60 letech) v roce 1992.  Je to celorepubliková organizace, která zastřešuje kynologii na celém našem území a je řádným členem Mezinárodní kynologické organizace (FCI). To znamená, že vede plemenné knihy jednotlivých plemen, najdete zde seznam chovatelských stanic v ČR. Naleznete zde veškeré rozhodčí působících v ČR, jak pro výkon, tak pro exteriér a také veškeré šampionáty zadané v ČR na výstavách.

Mezinárodní kynologická organizace (FCI - Fédération Cynologique Internationale), byla založena roce 1911 v Belgii, 5 členskými zeměmi (Nizozemsko, Německé císařství, Francie, Belgie a Rakousko-Uhersko). V dnešní době FCI má 75 členských zemí a eviduje kolem 360 plemen psů. Každé plemeno psa má patronát v nějaké členské zemi. FCI pak má za úkol tento standard překládat a doplňovat. Díky plemenným standardům mohou rozhodčí hodnotit exteriér psa na výstavách.

Jak takové rozdělení vypadá? Například: Jugoslovenski Ovcarski Pas – Sarplaninac, Standard FCI č. 41 ze dne 3.10. 1980 (Šarplaninský pastevecký pes, FCI standard č. 41 (41 evidenční číslo standardu), patronát patří Srbsku/Makedonii).

Do jaké skupiny patří váš chlupáč?

FCI rozděluje plemena do 10 skupin. Tyto skupiny sdružují plemena stejných a podobných znaků nebo plemena dle využití. Nutno podotknout, že plemena a jejich zaměření se během let mění, a proto určitá zařazení plemen mohou člověku přijít nelogická.

Takto vypadá základní dělení:

FCI I - Plemena ovčácká, pastevecká a honácká

FCI II - Pinčové, knírači, plemena molossoidní a švýcarští salašničtí psi

FCI III - Teriéři

FCI IV - Jezevčíci

FCI V - Špicové a tzv. primitivní plemena

FCI VI - Honiči a barváři

FCI VII - Ohaři

FCI VIII - Slídiči, retrívři a vodní psi

FCI IX - Plemena společenská

FCI X – Chrti

A speciální skupina NON FCI – sem patří plemena, která jsou prozatímně uznaná. Mají vystaven průkaz původu, mohou se zúčastňovat výstav, ale nemají nárok na titul CACIB (čekatelství mezinárodního šampiona krásy).

Výstavy jsou prostě psina. Osobně všem, kteří váhají nad určitým plemenem, radím, vezměte si tužku, papír a jděte na výstavu! Pokecejte s chovateli, ti vám jistě řeknou plusy a mínusy daného plemene a možná vám to rozhodování ulehčí. V dalším díle si povíme o titulech, které se na výstavách zadávají, a i o tom jaké druhy výstav vůbec v České republice máme.


Pokud chcete mít aktuální informace ohledně psích výstav, přihlaste se dole k odběru novinek a nic vám neunikne.