Sněhové koule na srsti a jak na ně bez rizika?

Někteří psi sníh milují, jiným – zejména těm s hustší a delší srstí – způsobuje problémy. Ano, mluvíme o sněhových koulích, které se tvoří na kožichu vašeho miláčka, a které mu mohou způsobit zdravotní problémy. Jak se jich zbavit a na co si přitom dát pozor vám poradí veterinářka Marie Kadeřávková.

 

Je mezi ohroženými plemeny i váš pes?

Sněhové koule trápí především plemena s jemnou polodlouhou či dlouho srstí (typicky například kokršpaněly). Nejčastěji je najdeme kolem tlamy, na hrudníku a v okolí uší. Velké koule mohou způsobovat problémy i v oblasti podpaží či jiných částí těla, kde dochází ke tření, stejně jako v oblasti uší, kde s ohledem na jemnou kůži mohou způsobit omrzliny. A co se týče tlapek, také pozor: sníh a drobné krystaly a zmrazky mohou poškozovat kůži především v meziprstí.

 

Prevence je základ

Jednou z variant je ostříhat dlouhou srst (především na tlapkách), čímž snížíte riziko tvorby sněhových koulí. U některých plemen se přímo doporučuje použít obleček a/nebo boty pro psy. Vždy ovšem musíme zvážit, je-li obleček vhodný právě pro našeho psa – třeba takový malamut, bernský salašnický pes nebo většinou nic takového nepotřebují. Při výběru materiálu samozřejmě sáhněte po takovém, který nenasákne vodou (mokrý obleček studí). Boty doporučuji vybrat nejen podle velikosti tlapek, ale hlavně nevsázet na domácí samovýrobu – takové podomácku vyrobené boty často způsobují odřeniny, zlomeniny drápků a jiné obtíže.

Jak se sněhových koulí zbavit, pokud už vznikly

Nejjednodušší je koule mechanicky rozbít (klidně i během procházky), následně doma omýt/rozpustit ve vlažné vodě a řádně tlapky vysušit. Poté je vhodné použít různé speciální přípravky na ošetření tlapek. Rozhodně nedoporučuji nechat psa si sníh olizovat! Důvodem je, že hlavně ve městech se sníh často solí, a posypová sůl může být toxická již v relativně malých dávkách (nehledě na to, že samotný sníh a led mohou způsobit trávicí obtíže vašeho pejska).

Teď víte vše, abyste věděli, co dělat, až se příště vydáte se svým pejskem na procházku ve sněhu. Přejeme příjemné zimní venčení! A nezapomeňte na oblíbené pamlsky.


Pokud chcete mít aktuální informace ohledně sněhových koulí, přihlaste se dole k odběru novinek a nic vám neunikne.