Hubneme: Každý třetí pes má nadváhu

Zdá se vám, že se váš pejsek povážlivě zakulacuje? Pak je nejvyšší čas zvednout ho z gauče a upravit stravu. Jenže jak? Bude stačit jen pohyb a případně kolik ho můžeme zařadit do denního režimu?

Zhruba 30 % psů trápí nadváha. Za tu pak může vždy jedině páníček. Právě on jediný je také ten, který s tím může něco dělat. V čem je vlastně problém? Zjednodušeně řečeno, pejsek přijímá více energie, než jí vydává.  Tento nepoměr je potřeba vyrovnat. Dalšími faktory, které mohou hrát roli v tloustnutí, psa jsou věk plemeno, psychický stav, hormonální nevyváženost, nemoci, životní styl a genetické predispozice. Má váš pes přímo veterinářem diagnostikovanou nemoc? Pak doporučujeme ideální sport i stravu probrat s veterinářem.

Jak poznat, že by pejsek měl zhubnout?

Existuje několik způsobů, jak zkontrolovat, jestli váš pes nemá nadváhu. Pokud již nemůžete nahmatat žebra, tak je to docela jisté znamení, že pamlsků bylo příliš. Při zvyšující se váze je pak také možné sledovat postupně klesající břicho psa. Každé plemeno je však trochu jiné, určitě se vyplatí sledovat předepsanou váhu pro plemeno vašeho psa.

Jak zhubnout?

Je pejsek vybíravý a máte strach, že by se snadno neadaptoval na nové granule, které jsou méně kalorické? Pak zkuste snížit krmnou dávku asi o 20 %. Pamlsky můžete vynechat úplně. Pokud jste však oba zvyklí na odměny, sáhněte po nejméně kalorické variantě. Skvělé může být například sušené maso, které je připravené v malých kouscích.  Skvělým tipem jsou sušené plíce od značky Vetamix. Nejdůležitější je však pravidelný pohyb, bez něj bude pes nejen tloustnout, ale bude také znuděný a nešťastný. Ideální jsou pravidelné delší procházky. Doma zase můžete zvládnout aportování a společné hry. Skvělé může být například přetahování.

Pokud se pejsek projedl až k obezitě, určitě bude nejlepší sáhnout po granulích s označením Light, tedy méně kalorických granulích. Také u tohoto typu krmiva je však nutné dodržovat předepsanou dávku. Tu najdete na každém balení, případně si nechte poradit na našich prodejnách.

Extrémy raději vynecháme

Pravidelný pohyb je skvělý, ale nutit vašeho "gaučáka" k běžeckým výkonům a náročným dlouhým aktivitám není dobrý nápad. Pes s nadváhou má problémy s pohybem, především kvůli zatížení kloubů i orgánů. S postupným  hubnutím můžete náročnost pohybu adekvátně zvyšovat, ale nikdy psa nepřetěžujte.

Pozor taky na nepravidelné výkyvy při aktivitě. Když například každý víkend svého psa "k smrti" utaháte na horské túře a pak s ním v týdnu jdete jen na krátkou procházku, nedělá mu to moc dobře. Stejně tak jestli jediná aktivita, kterou pejsek  venku dělá je aportování, tak jej jednostranně zatěžujeme.

Rozhodli jste se venčit, když jedete na kole? Pak je potřeba mít dlouhé vodítko. Psi, kteří jsou nuceni běžet natěsno vedle kola musí neustále nejen běžet, ale současně se vyhýbat kolu, což rozhodně není zdravá aktivita, kterou si pro svého mazlíčka přát.

Jestliže se vám stane, že to přeženete a pejsek se najednou odmítá zvednout z pelíšku, dopřejte mu odpočinek a suché teplo.


Pokud chcete mít aktuální informace ohledně psího hubnutí, přihlaste se dole k odběru novinek a nic vám neunikne.