Vážení zákazníci, rádi bychom vás informovali o průběhu plánované inventury našeho skladu, která proběhne od 22. dubna 2024 do 26. dubna 2024. Během této doby může dojít k dočasné nedostupnosti některých produktů a k tomu, že nebudeme schopni vychystávat nové objednávky. V průběhu inventury se budeme snažit minimalizovat všechny možné nepříjemnosti a zajistit, aby byla inventura provedena co nejspolehlivěji a co nejrychleji. Děkujeme za vaši trpělivost a pochopení v této době. Pokud budete mít během inventury jakékoli dotazy nebo potřebujete pomoc, neváhejte nás kontaktovat. Vaše spokojenost je pro nás důležitá. S pozdravem, Tým PetCenter

Veterinářka radí: Jací jsou vhodní mazlíčci pro seniory?

Studie prokazují, že chov domácích mazlíčků je pro starší lidi přínosem, necítí se osamělí, mají svou denní rutinu péče o domácí zvíře, kterou musí splnit. Ta je udržuje v kondici. Hodnota zvířecí lásky je přitom nevyčíslitelná. Takto vidí situaci veterinářka Zuzana Dominiková z veterinární kliniky Jaggi.

Jako při výběru každého domácího mazlíčka, by měl potenciální obdarovaný o svém daru dopředu vědět a měl by s ním souhlasit. To samé platí pro případné ostatní členy domácnosti. Při výběru mazlíčka pro seniora přitom musíme zvážit více faktorů:

  1. jako první vždy bude se o zvíře mít kdo postarat, pokud už senior nebude moci (ať už krátkodobě nebo trvale)?
  2. je senior schopen každodenních procházek?
  3. stojí jen o společnost v domácnosti nebo i o společníka na krmení a na mazlení?
  4. budeme případně schopni pomoci i finančně např. v případě onemocnění?

Pokud máme jasno, že senior s koupí domácího mazlíka souhlasí a máme ujasněny tyto otázky, můžeme vybírat.

Pro vitální seniory je nejvhodnější menší, krátkosrstý pejsek, klidně starší, z útulku, kde nám jistě rádi doporučí toho nejlepšího parťáka (který je přiměřeně aktivní, není agresivní, je vděčný za celodenní přítomnost svého pána doma a v řadě případů je např. i kastrovaný, odpadá nám tedy jedna starost). Nikdy nevybíráme psa podle našich preferencí. Není nic horšího než stařenka vážící padesát kilo, která se sama pere s ročním čtyřiceti kilovým puberťákem labradorského retrievera, který ji povalí při každé příležitosti. Samozřejmě i mezi seniory jsou výjimky a řada z nich má celoživotní zkušenosti s chovem velkých plemen psů.

 

Raději menší, nežli větší? Pro křehké stařenky je jistější volba malý klidný pejsek.

Pokud je senior méně pohyblivý, je nejvhodnějším domácím mazlíčkem krátkosrstá domácí kočička, kterou je potřeba pouze krmit, mazlit a jednou za čas vyčistit záchod (dle zvoleného typu toalety a podestýlky). Kočka se nemusí venčit, není tolik náročná na krmení a je přítulná tak akorát. Vzhledem k dlouhověkosti kočiček bych opět klidně volila starší, klidnější zvíře z útulku.

Je-li i tato péče o kočičku pro seniora nepředstavitelná, můžeme zvolit např. některé drobné savce (králíky, morčata, křečky), vyžadují pouze krmení a jednou za týden až 14 dní kompletní čištění klece. Jsou to společníci do domácnosti, ale nejsou většinou nejsou moc na mazlení.

Křeček může být zábavným parťákem. Péči přitom zvládne i senior, který by už například pejska nezvládl. 

Z terarijních zvířat jsou doporučitelná nenáročná zvířata jako strašilky a pakobylky, případně masožravé kudlanky. Chov ostatních terarijních zvířat vhodných pro začátečníky vyžaduje minimálně zpočátku určitou osobní iniciativu, tedy nastudovat si vhodnou výživu a požadované životní podmínky, abychom zvířatům neubližovali.

Pozor na nemoci

Co se týká nemocí, nejsou nemoci, které by senioři mohli přenést na zvířata. Naopak ale ovšem jsou nemoci, které mohou zvířata přenést na lidi. Při pořízení zvířete z útulku by mělo být zvíře vždy vyšetřeno veterinářem, mělo by být odčerveno, ošetřeno proti zevním parazitům ( i pokud bude pouze doma) a v ideálním případě by měla být vyšetřena krev a moč jakou součást preventivního screeningu. Zde se bavíme o psech a kočkách, u drobných savců to samozřejmě neplatí, tam bych jen dbala o péči o zevní a vnitřní parazity.

Skupina VETINO zastřešuje síť veterinárních klinik a ordinací, které nabízí komplexní veterinární služby.


Pokud chcete mít aktuální informace ohledně vhodných psích společníků pro seniory, přihlaste se dole k odběru novinek a nic vám neunikne.