Vážení zákazníci, rádi bychom vás informovali o průběhu plánované inventury našeho skladu, která proběhne od 22. dubna 2024 do 26. dubna 2024. Během této doby může dojít k dočasné nedostupnosti některých produktů a k tomu, že nebudeme schopni vychystávat nové objednávky. V průběhu inventury se budeme snažit minimalizovat všechny možné nepříjemnosti a zajistit, aby byla inventura provedena co nejspolehlivěji a co nejrychleji. Děkujeme za vaši trpělivost a pochopení v této době. Pokud budete mít během inventury jakékoli dotazy nebo potřebujete pomoc, neváhejte nás kontaktovat. Vaše spokojenost je pro nás důležitá. S pozdravem, Tým PetCenter

Jak předcházet stresu u zvířat a na co si dát pozor? Poradíme

Stres dokáže nadělat paseku i u zvířat. Je to stav, kdy je organismus vystaven mimořádným podmínkám (stresorům) a tělo se snaží zareagovat a "přežít", zachovat stabilitu organismu. Může být jak fyzický, tak psychický.

Není stres jako stres

Fyzickým stresem rozumíme různé mimořádné působení na tělo jako např. nadměrná fyzická zátěž, přehřátí organismu (v letních měsících častý problém především u pejsků), trauma, a tak podobně. Tělo na tyto změny reaguje. Pokud se jedná o krátkodobý inzult, pak stresová reakce rychle odeznívá. V případě, že stresová situace má dlouhodobější charakter, tak se zpočátku tělo snaží situaci přizpůsobit, ale postupně dochází k jeho vyčerpání.

Psychický stres, na který se zaměříme především, může vyvolat jakákoliv změna - změna chovatele, nový člen domácnosti, změna režimu, polohy pelechu, dokonce i změna stravy.

 

Jak stresu předcházet?

Vzhledem k současné době, kdy je časté stěhování, máme více zvířat ve městech, kde je hodně hluku, spěchu... je určitě vhodné zvíře na mírné stresové situace postupně přivykat. Postupně navykat na hluk, přepravu, ale třeba i na návštěvu veterináře, naši nepřítomnost…

 

Paradox zvaný Covid

Covidové období zasáhlo do našich životů zásadním způsobem, ale většina našich parťáků, mazlíků se paradoxně měla lépe. Hodně majitelů bylo doma a díky tomu měli čas se zvířeti více věnovat, chodit na procházky, do přírody. Dokonce zde byl i výrazný nárůst poptávky po štěňatech a pravděpodobně i dalších domácích zvířatech. Ale s rozvolňováním covidových opatření a návratem do zaměstnání se může zvíře, především to, které bylo zvyklé na každodenní přítomnosti svého páníčka, dostat do nepříjemného psychického vypětí.

 

Kdy je třeba zpozornět a na co u mazlíčka dát pozor

Projevy stresu mohu být různé. Od mírných změn chování (schovávání se, změna v příjmu potravy - ať už hltavé jedení či snížení množství stravy), až po agresivitu, sebedestrukci nebo obtíže vedoucí ke zdravotním komplikacím.

U koček je jednou z nejčastějších zdravotních komplikací řešených u veterinářů sterilní zánět močového měchýře. Hlavní příčinou tohoto zánětu je stres. Jeho projevem je časté a bolestivé močení často na neobvyklých místech. Především u kocourů pak může dojít až k ucpání močových cest a ke vzniku život ohrožující situace, kterou je potřeba řešit urgentně.

Majitel by se určitě měl snažit odhalit mírné známky stresu včas a snažit se předejít závažnějším obtížím. Případná nabídka rad a pomoci je možná jak u zvířecích psychologů, tak u veterinářů zaměřujících se na chování či poruchy chování zvířat.

 

Inteligentní a na stres citliví papoušci

Papoušci jsou jedním z nejvýraznějším druhem, který je na stres citlivý. Tato exotická a inteligentní zvířata nejsou úplně dobře přizpůsobena na "domácí život". Z jejich přirozenosti jsou velmi snadno vystresovatelní, především s ohledem na změny prostředí, manipulaci. Značný stres u nich, vzhledem k jejich inteligenci, může vyvolat ale i nuda.

Jistě bychom si před pořízením jakéhokoliv domácího zvířete měli promyslet, zda jsme schopni zvíře nejen nakrmit a uspokojit jeho základní potřeby, ale i mu připravit vhodné prostředí, zajistit veterinární péči a věnovat dostatek času.

Přejeme vám i vašim mazlíčkům co nejméně stresu!


Pokud chcete mít aktuální informace ohledně stresu u zvířat, přihlaste se dole k odběru novinek a nic vám neunikne.