Strašák jménem potravní alergie

Potravní alergie a intolerance se nevyhýbá ani našim zvířecím miláčkům.  V tomto článku se podíváme na potravní alergie a intolerance, které trápí mnoho psů a koček.

Co je to potravní alergie a co intolerance?

Důležité je rozeznat alergii a intoleranci:

Alergie – alergie je přehnaná reakce imunitního systému na podnět. Například reakce na kuřecí bílkovinu. Bývá doprovázena svěděním, zarudnutím, zánětem kůže atd.

Intolerance – dojde k reakci organismu bez imunologického podkladu. Tedy například intolerance laktózy je, když tělo prostě nedokáže daný podnět zpracovat.

Obecně lze tyto dvě reakce označit jako reakci organismu na určitý podnět.

Jak alergii/intoleranci poznat?

Většinou se tyto reakce projevují hned, nebo do pár hodin po setkání s alergenem. Mezi hlavní symptomy patří průjem, zvracení, zarudnutí kůže i zvýšená svědivost. Zvíře si vykusuje meziprstí na tlapkách, můžeme pozorovat i časté a opakující se záněty uší, zhoršenou kvalitu kůže a srsti, lupy a nadměrnou plynatost. Nejčastěji se setkáváme právě s reakcí na nějakou složku v krmivu. Běžné jsou ale i reakce například na traviny, pyly a bleší kousnutí. Potravní alergie je většinou reakcí na určitou bílkovinu jako je kuřecí, jehněčí, hovězí a další. Pokud pes, nebo kočka trpí některým z těchto příznaků je třeba navštívit veterináře a probrat možnost alergie. Většinou se tato problematika řeší elegantně, a to dietou bez reakční bílkoviny. Nejčastěji bývá zvíře alergické na kuřecí bílkovinu. Na gluten, tedy obiloviny mívají častěji intoleranci. Tyto problémy lze poměrně jednoduše diagnostikovat.  

 

Jak diagnostikovat alergii?

Máme dvě možnosti: eliminační dieta, nebo laboratorní testy. Eliminační dieta znamená, že zvířeti podáváme stravu pouze s jedním druhem  bílkoviny – například losos. Když máme psa nebo kočku na dietě, nesmíme podávat jiný druh bílkoviny, než máme v krmivu. Pokud podáme jinou bílkovinu než kterou momentálně máme, můžeme tím narušit dietu a nevíme, zda reakci vyvolaly granule, nebo nějaký ten pamlsek či konzerva.

Pokud podáme konzervu, kde je ve složení napsáno “maso a vedlejší živočišné produkty”, nelze říci co se v konzervě konkrétně nachází (většinou je to kuře).  V tomto případě nedoporučuji podávat konzervy s tímto složením. Pokud pro zvíře z nějakého důvodu potřebujeme nějaké ty pamlsky, měli bychom opět volit takové, ve které je stejná bílkovina jako v granulích. Na to se skvělé hodí pamlsky od Huhubamboo, kde se jedná o čisté druhy masa.

Jako druhou možnost lze využít laboratorních testů. Mnoho veterinářů tuto variantu podporuje, ale také odsuzuje. Diagnostika se provádí pomocí séra z krve pacienta a odesílá se na testy, kde podle reakce s alergenem dokáží říci, na to přesně má vaše zvíře alergii. V obou případech doporučuji se do samoléčby nepouštět a navštívit veterinárního lékaře.

 

Mám alergické zvíře, co s tím?

Naštěstí dnes máme na trhu mnoho druhů krmiv, kterými lze alergii řešit. Můžeme využít buď BARF (syrovou stravu), nebo granule. Důležité je pozorně číst složení výrobků, abychom se vyvarovali kontaktu s alergenem.

Ke zmírnění kožních příznaků alergie můžeme také použít šampon Tropiclean, který zklidňují pokožku. U prudkých alergií se reakce může řešit podáním steroidních přípravku na zmírnění reakce, avšak dlouhodobé podávání steroidních přípravků poměrně dost zatěžuje játra. U ostatních alergií se můžeme setkat i s vakcínou, která je podobná jako očkování (nazývá se to imunoterapie). Pacientovi se v různých dávkách a intervalech vstřikují malé dávky alergenu, aby si tělo vůči němu vytvořilo toleranci a přestalo tak na něj reagovat. Imunoterapie je však běh na dlouhou trať, ale můžeme se tak úplně zbavit aplikace steroidních přípravků.

Dnes již máme poměrně široké možnosti, jak našeho miláčka krmit i když má nějaké omezení. Pokud tedy máte mazlíčka s potravní alergií či intolerancí, není se čeho bát, řešení se dá vždy najít.


Pokud chcete mít aktuální informace ohledně potravních alergií, přihlaste se dole k odběru novinek a nic vám neunikne.