Vydejte se s mazlíčky na prázdninové cesty

Jak si užít prázdniny společně se svým psím parťákem? Klidně na cestách! Psi většinou snáší změny prostředí i cestování lépe než kočky. Poskytněte jim při cestování komfort a bezpečí.

Před plánováním jakékoliv cesty je rozumné zvážit možnosti vašeho parťáka. Kočky většinou nenesou změny prostředí moc dobře. Najdeme však i výjimky.

 

Oblíbené hračky s sebou, prosím

Při cestování potřebuje váš chlupáč více pozornosti než v domácím prostředím, protože se pro něj stáváte jednou z mála jistot. Pro delší dovolené se vyplatí vzít pejskovi jeho pelíšek a oblíbené hračky.

 

Ideální čas na více pamlsků!

Období dovolené rozhodně není vhodným časem pro změnu krmiva. Přidat naopak můžeme s pamlsky, protože pes ocení energii navíc při dlouhých túrách. Důležitý je i stálý přístup k vodě. Pro tento účel skvěle slouží cestovní lahve, které jsou uzpůsobeny tak, aby se z nich pes mohl i napít.

 

Bezpečnost především

Při cestování autem se vyplatí myslet na bezpečnost. Pes volně se pohybující autem může být nebezpečím pro všechny pasažéry. Pokud se vám nelíbí představa psa vzadu v kufru odděleného od ostatních pevnou sítí, nebo klecí, zvolte psí bezpečnostní pás. Ten ochrání jak psa, tak vás. Pokud psovi bývá v autě nevolno, nekrmte ho před cestou příliš a proberte s vaším veterinářem možnosti, jak zklidnit jeho žaludek.

Myslete i na to, že chlupáči potřebují častější přestávky na venčení než my.

 

Aby se nikdy a nikde neztratil

Od ledna roku 2020 platí povinnost mít psa označeného mikročipem, který v případě ztráty usnadní dohledání majitele. Ale pozor, psa nestačí jen očipovat, je třeba ho i přihlásit do registru. Přesto je dobré přidat na obojek psí známku s adresou a aktuálním telefonním číslem i s českou předvolbou (+420).

 

Cestovní pas a další povinnosti

Identifikace – od veterináře mikročipem splňujícím normy pro čtecí zařízení: ISO 11784 a ISO 11785.
Očkování – povinné je proti vzteklině.
Pas – vystavuje veterinář. Cena za vystavení pasu pro zvíře se pohybuje kolem 500 Kč.

TIP: Stejně jako si při balení na dovolenou odškrtáváte svůj vlastní cestovní seznam, udělejte to samé i s vybavením pro svého mazlíčka - snížíte tím riziko, že na něco zapomente.

Jestli si chcete užít se svým psím parťákem prázdniny pořádně, můžete si koupit třeba tematické tričko pro pejskaře.


Pokud chcete mít aktuální informace ohledně cestování s mazlíčkem, přihlaste se dole k odběru novinek a nic vám neunikne.