8 rad pro venčení, když jste v karanténě a máte psa

Jste v karanténě a máte pejska? Ve spolupráci s veterinárním lékařem MVDr. Petrem Šrenkem ze skupiny VETINO jsme připravili 8 rad pro pejskaře v karanténě, aby zvládli venčení ve zdraví a klidu.

Jak se tedy chovat, pokud jsem „ohrožená“ věková kategorie nebo osoba v karanténě a jsem majitelem psa?

1. Plán aktivit
Především buďte opatrní a zachovejte plán aktivit (i když omezený), vždy dodržujte všechna obecná doporučení a omezení, snažte se sebe i svého miláčka během dne aktivně zabavit (trénink povelů, různé interaktivní hry).

2. Zabavte se
Nemusíte mít strach, že se vašemu parťákovi něco stane, pokud s vámi zůstane i několik týdnů v bytě. Dejte mu svůj čas a zabavte jeho i sebe hrou nebo výcvikem.

3. Venčení
Pokud venčíte, choďte sami a na místa, kam nechodí mnoho lidí.

4. Správný čas
Snažte se volit čas, kdy je větší pravděpodobnost potkávat méně lidí.

5. Zvažte procházku
Pokud nemůžete venčit sami, zvažte, zda váš pejsek skutečně musí na procházku. Malá plemena mohou mít dostatek pohybové aktivity i v bytě a snadno se naučí venčit v bytě nebo na balkoně (na noviny, plenu). Starší psi s nižší pohybovou aktivitou určitě vydrží několik dní bez pohybu venku. Opět je rozumné je doma zabavit.

6. Základní pravidla

Pokud místo vás venčí někdo jiný, dodržujte všechna základní pravidla zvýšené opatrnosti a hygieny: rukavice, dvě vodítka, dezinfekce obojku a otření pejska po venčení, snižte počet procházek maximálně 1x denně, nebo každý
druhý den, nebo dokonce jen 1x týdně.

7. Hlídejte krmné dávky
Hlídejte množství, případně i druh krmiva, aby pejsci zbytečně nepřibrali!

8. Nepanikařte!
Zůstaňte zdrávi a dobré mysli!

MVDr. Petr Šrenk
Veterinář, skupina Vetino


Pokud chcete mít aktuální informace ohledně venčení, přihlaste se dole k odběru novinek a nic vám neunikne.