Vážení zákazníci, rádi bychom vás informovali o průběhu plánované inventury našeho skladu, která proběhne od 22. dubna 2024 do 26. dubna 2024. Během této doby může dojít k dočasné nedostupnosti některých produktů a k tomu, že nebudeme schopni vychystávat nové objednávky. V průběhu inventury se budeme snažit minimalizovat všechny možné nepříjemnosti a zajistit, aby byla inventura provedena co nejspolehlivěji a co nejrychleji. Děkujeme za vaši trpělivost a pochopení v této době. Pokud budete mít během inventury jakékoli dotazy nebo potřebujete pomoc, neváhejte nás kontaktovat. Vaše spokojenost je pro nás důležitá. S pozdravem, Tým PetCenter

VETERINÁŘKA RADÍ: Co je potřeba, aby imunita šlapala?

Co je to vlastně imunita a proč ji posilovat? Imunita je schopnost organismu bránit se proti škodlivým vlivům okolí, ať již patogenům jako jsou bakterie a viry, tak i alergenům a v neposlední řadě i jiným onemocněním (například nádorovému bujení). Obranné mechanismy imunitního systému jsou jednak kůže a sliznice (tedy mechanická bariéra), látková imunita (tedy chemické látky) a buněčná (tedy například bílé krvinky, tzv. lymfocyty).

Mechanickou bariéru, tedy kůže a sliznice ochráníme zejména používáním vhodných antiparazitik. Parazité jak zevní, tak i vnitřní dokáží kožní nebo slizniční bariéru poškodit velmi snadno, což může vést k rozvoji zánětu a k její snížené funkčnosti.

U zvířat, stejně jako u lidí se zhruba 70% imunitního systému nachází ve střevě a správná mikroflóra ve střevě a neporušenost sliznice střeva je nezbytná pro správnou funkci imunitního systému. A není nic jednoduššího, než se zaměřit na podporu imunity právě ve střevě. Krmení kvalitní stravou bez zbytečných alergenů, udržování „špatných“ bakterií na minimu a dodávání „dobrých“ bakterií (probiotika), podpora růstu „dobrých bakterií (prebiotika) a v neposlední řadě okamžitý zásah v případě hrozícího průjmu např. po dietní chybě. To vše pomáhá zvyšovat imunitu domácích mazlíčků a tím jejich obranyschopnost proti nemocem.

Pokud chceme podporovat imunitu i jinak, je velmi vhodné dodávat esenciální živiny, tedy vhodné aminokyseliny, vitamíny a minerální látky, které jsou rovněž nezbytné pro správné fungování nejen imunitního systému, ale i ostatních orgánů v těle. Kvalitní, komerčně vyráběná strava sice obsahuje v podstatě vše, co zvířata potřebují, nicméně minimálně v období zvýšeného tlaku na obranyschopnost není na škodu nějaký vitamínový preparát našemu mazlíčkovi pořídit.

 kockaimunita

Rovněž je vhodné se zaměřit na podporu imunity proti onemocněním, která nemusí být nutně jen infekčního původu. Například typicky po operacích, při onemocnění jater nebo například v nádorovém bujení se uplatňují tzv. volné radikály, tedy škodlivé látky, které poškozují buňky a podporují rozvoj onemocnění nebo zpomalují hojení. Volné radikály se vyskytují všude v prostředí i v našem těle a proti účinku volných radikálů bojují tzv. antioxidanty. Jako antioxidanty fungují některé vitamíny, minerální látky, ale například i mořské řasy. Řada preparátů obsahuje i tyto antioxidanty a jejich suplementace je vhodná zejména u starších zvířat nebo např. na místech, kde je výskyt volných radikálů vyšší (například ve velkých městech).

Obecně jsou naši domácí mazlíčci vystaveni stejným vlivům okolního prostředí, toxinům a zvýšeným nárokům na imunitní systém jako my lidé. Proto stejně jako my si bereme probiotika v případě antibiotické terapie a doplňujeme vitamíny v době chřipkové epidemie, případně antioxidanty při onemocnění, bychom měli naši domácím mazlíčkům dopřát vhodné doplňky stravy alespoň v těchto „náročnějších“ obdobích.

Skupina VETINO zastřešuje síť veterinárních klinik a ordinací, které nabízí komplexní veterinární služby.


Pokud chcete mít aktuální informace o zdravé imunitě domácích mazlíčků, přihlaste se dole k odběru novinek a nic vám neunikne.