VETERINÁŘKA RADÍ: Co je potřeba, aby imunita šlapala?

Co je to vlastně imunita a proč ji posilovat? Imunita je schopnost organismu bránit se proti škodlivým vlivům okolí, ať již patogenům jako jsou bakterie a viry, tak i alergenům a v neposlední řadě i jiným onemocněním (například nádorovému bujení). Obranné mechanismy imunitního systému jsou jednak kůže a sliznice (tedy mechanická bariéra), látková imunita (tedy chemické látky) a buněčná (tedy například bílé krvinky, tzv. lymfocyty).

Mechanickou bariéru, tedy kůže a sliznice ochráníme zejména používáním vhodných antiparazitik. Parazité jak zevní, tak i vnitřní dokáží kožní nebo slizniční bariéru poškodit velmi snadno, což může vést k rozvoji zánětu a k její snížené funkčnosti.

U zvířat, stejně jako u lidí se zhruba 70% imunitního systému nachází ve střevě a správná mikroflóra ve střevě a neporušenost sliznice střeva je nezbytná pro správnou funkci imunitního systému. A není nic jednoduššího, než se zaměřit na podporu imunity právě ve střevě. Krmení kvalitní stravou bez zbytečných alergenů, udržování „špatných“ bakterií na minimu a dodávání „dobrých“ bakterií (probiotika), podpora růstu „dobrých bakterií (prebiotika) a v neposlední řadě okamžitý zásah v případě hrozícího průjmu např. po dietní chybě. To vše pomáhá zvyšovat imunitu domácích mazlíčků a tím jejich obranyschopnost proti nemocem.

Pokud chceme podporovat imunitu i jinak, je velmi vhodné dodávat esenciální živiny, tedy vhodné aminokyseliny, vitamíny a minerální látky, které jsou rovněž nezbytné pro správné fungování nejen imunitního systému, ale i ostatních orgánů v těle. Kvalitní, komerčně vyráběná strava sice obsahuje v podstatě vše, co zvířata potřebují, nicméně minimálně v období zvýšeného tlaku na obranyschopnost není na škodu nějaký vitamínový preparát našemu mazlíčkovi pořídit.

 Koťátko v trávě u květiny

Rovněž je vhodné se zaměřit na podporu imunity proti onemocněním, která nemusí být nutně jen infekčního původu. Například typicky po operacích, při onemocnění jater nebo například v nádorovém bujení se uplatňují tzv. volné radikály, tedy škodlivé látky, které poškozují buňky a podporují rozvoj onemocnění nebo zpomalují hojení. Volné radikály se vyskytují všude v prostředí i v našem těle a proti účinku volných radikálů bojují tzv. antioxidanty. Jako antioxidanty fungují některé vitamíny, minerální látky, ale například i mořské řasy. Řada preparátů obsahuje i tyto antioxidanty a jejich suplementace je vhodná zejména u starších zvířat nebo např. na místech, kde je výskyt volných radikálů vyšší (například ve velkých městech).

Obecně jsou naši domácí mazlíčci vystaveni stejným vlivům okolního prostředí, toxinům a zvýšeným nárokům na imunitní systém jako my lidé. Proto stejně jako my si bereme probiotika v případě antibiotické terapie a doplňujeme vitamíny v době chřipkové epidemie, případně antioxidanty při onemocnění, bychom měli naši domácím mazlíčkům dopřát vhodné doplňky stravy alespoň v těchto „náročnějších“ obdobích.

Skupina VETINO zastřešuje síť veterinárních klinik a ordinací, které nabízí komplexní veterinární služby.


Pokud chcete mít aktuální informace o zdravé imunitě domácích mazlíčků, přihlaste se dole k odběru novinek a nic vám neunikne.