Vážení zákazníci, rádi bychom vás informovali o průběhu plánované inventury našeho skladu, která proběhne od 22. dubna 2024 do 26. dubna 2024. Během této doby může dojít k dočasné nedostupnosti některých produktů a k tomu, že nebudeme schopni vychystávat nové objednávky. V průběhu inventury se budeme snažit minimalizovat všechny možné nepříjemnosti a zajistit, aby byla inventura provedena co nejspolehlivěji a co nejrychleji. Děkujeme za vaši trpělivost a pochopení v této době. Pokud budete mít během inventury jakékoli dotazy nebo potřebujete pomoc, neváhejte nás kontaktovat. Vaše spokojenost je pro nás důležitá. S pozdravem, Tým PetCenter

Proč změnit krmivo a jak to udělat, aby ke zvířátku bylo šetrné?

Trápí vašeho mazlíčka poslední dobou nějaké problémy? Jeho srst už není tak hustá a lesklá? Zjistěte, zda nepotřebuje změnu krmiva. Nový článek najdete na našem blogu.

Má váš chlupáč nějaké problémy? Nezdá se vám dostatečně vitální nebo jeho srst se už tak neleskne či nemá silné drápky? Dost možná potřebuje jiné krmivo - ale jak to udělat, aby byla změna k mazlíčkovi šetrná? I to se dozvíte v tomto článku.

Důsledky správného výběru krmiva

Pokud krmivo našemu svěřenci vyhovuje, poznáme to v první řadě podle zažívání. Mělo by probíhat bez zvracení, průjmu, nadýmání a nepříjemného zápachu. Výkaly mají být pevné, tmavé, a má jich být malé množství. Podle jedné poučky bychom měli být schopni jej nakopnout bez viditelných pozůstatků na botě. Na druhou stranu je zdravotně lepší, pokud se naše zvířátko snadno vyprazdňuje, což ovlivňuje např. množství vlákniny. Dalším ukazatelem bývá srst. Po změně krmiva se její kvalita mění v opoždění 6 až 10 týdnů. Sledujeme především změnu hustoty, pevnosti a hebkosti chlupů, také pevnost drápků a v neposlední řadě také změny na pokožce, lupy nebo náchylnost k různým vyrážkám či začervenání.

Kdy udělat změnu?

Důvodů pro změnu krmiva bývá mnoho, s tím prvním se můžeme setkat, již když si přivezeme malé štěňátko či koťátko domů. Dobrý chovatel nám řekne, čím krmí i kde krmivo shání a vybaví nás malým množstvím tohoto krmiva, abychom měli čas si jej sehnat. Při šířce dnešní nabídky je občas nějaké krmivo špatně sehnatelné, a musíme využít nějakou alternativu. Volíme tedy takovou, která má co nejpodobnější složení, především druhem použitého masa a jeho procentuální hodnotou.

Pokud krmivo nevyhovuje, máme opět důvod ke změně. Tentokrát nevolíme variantu podobnou, nýbrž odlišnou právě ve vlastnosti, která nám působí potíže. Může se jednat o nedostatek nějaké složky nebo špatnou stravitelnost. Nejčastější příčinou je intolerance nebo alergie na část složení krmiva. Obojí můžete vysledovat eliminační metodou, nebo si na alergii nechat udělat testy u veterináře.

Jaké krmivo tedy našemu miláčkovi vybrat?

V dnešní době můžeme na trhu najít obrovské množství krmiv. Zkušený výživář stráví i hodiny nad studiem složení a způsobem zpracování jednotlivých produktů, ale laik se v nabídce sortimentu prakticky „utopí“. V lepším případě si nechá ve specializované prodejně poradit, v tom horším odbyde svého čtyřnohého miláčka nákupem levného krmiva s obrázkem šťastného a roztomilého štěňátka ze supermarketu. Taková krmiva nejsou příliš vhodná, ve složení je totiž velké zastoupení obilnin a jiných náhražek, solí, barviv a ochucovadel. Naopak maso a jiné důležité složky se zde hledají jen těžce.

Ve složení jsou suroviny obvykle seřazené od nejvyššího procentuálního zastoupení po nejnižší. Na prvním místě je u většiny kvalitních krmiv masová složka. Je však důležité brát v potaz stav masa. Čerstvé maso obsahuje kolem 70 % vody, tedy je logické, že ho tam musí být mnohem více, než kdyby bylo uvedeno v dehydratované (sušené) formě. Případný masový protein bývá ještě stravitelnější a často se přidává do krmiv z důvodu zvýšení jeho využitelnosti. Některá krmiva dosahují v součtu masových surovin až 95 %. Nutno však podotknout, že kvůli domestikaci psů i koček dnes ne všichni jedinci dokážou tak vysoký podíl strávit.

Další důležitou součástí krmiva je již zmíněná vláknina, která je důležitá pro peristaltiku střev a vytváří vhodné prostředí pro přátelské bakterie (tvoří takzvané prebiotikum). Přispívá také k pocitu sytosti. Jejím zdrojem je v lepším případě nějaký druh zeleniny, v tom horším obilniny.

Kvalita ingrediencí je při výběru krmiva klíčová

V kvalitním krmivu nesmí chybět také minerální látky, vitamíny a další důležité živiny ideálně přidané přírodní cestou. Může se jednat o různé bylinky, ovoce, semena anebo třeba i drcené skořápky mořských plodů.

Ani dokonalé složení bohužel nezaručí, že našemu pejskovi či kočičce krmivo sedne, avšak způsobem změny krmiva můžeme toto riziko výrazně snížit.

Jak postupovat při změně granulí?

Začneme ideálně týden nebo dva před tím, než nám dojdou granulky, abychom je mohly postupně přimíchávat. Začínáme na 10 % nového krmiva a v průběhu až 2 týdnů dávku zvyšujeme na 100 %. Postupujeme pomalu, protože bakterie pomáhající s trávením se musí přivyknout na novou stravu. Pokud doteď byl jejich počet nízký a stav nestabilní, může jim to trvat déle.

Komplikace při změně krmiva

Pes zvrací a má průjem, a my ho z toho potřebujeme dostat. V takové situaci začneme hladovkou a až po 24 hodinách nasadíme dietu, kterou máme již vyzkoušenou. Nejoblíbenější je vařená rýže s mrkví a kuřecím masem. Pokud vidíme, že dieta zabírá, a zažívání se stabilizuje, můžeme záhy opět postupně přimíchávat nové krmivo.

Při změně můžeme také narazit na problém s chutností krmiva, ten vyřešíme krátkodobým přidáváním malého množství vývarupolévky pro psy a kočky (např. značky Huhubamboo), konzervykapsičky nebo třeba lososového oleje. Krmení můžeme také zalít teplou vodou, aby změklo.

Jak přejít na BARF?

Samostatnou kapitolou je přechod na stravu syrovou, tzv. BARF, nebo i zpět na granule. Nezapomeňme, že syrová strava je mnohem déle a obtížněji stravitelná, a proto doporučuji přechod ještě delší. Je nutná dokonalá znalost výživy zvířat, abychom byli schopni jim zkompletovat krmnou dávku. Proto doporučuji si nejdříve nastudovat pár informací a rozhodně, pokud jste v tomto oboru ještě neznalí, není vhodné přecházet na BARF u zvířat před dokončením fyzického vývoje jedince – tedy u štěňat a koťat. Případné výživové chyby by mohly mít nevratné následky.


Pokud chcete mít aktuální informace ohledně psí stravy, přihlaste se dole k odběru novinek a nic vám neunikne.