Vážení zákazníci, rádi bychom vás informovali o průběhu plánované inventury našeho skladu, která proběhne od 22. dubna 2024 do 26. dubna 2024. Během této doby může dojít k dočasné nedostupnosti některých produktů a k tomu, že nebudeme schopni vychystávat nové objednávky. V průběhu inventury se budeme snažit minimalizovat všechny možné nepříjemnosti a zajistit, aby byla inventura provedena co nejspolehlivěji a co nejrychleji. Děkujeme za vaši trpělivost a pochopení v této době. Pokud budete mít během inventury jakékoli dotazy nebo potřebujete pomoc, neváhejte nás kontaktovat. Vaše spokojenost je pro nás důležitá. S pozdravem, Tým PetCenter

Zkoušky Obedience - 2. díl

S obediencí jsme se seznámili v minulém článku Co je to Obedience 1. DÍL. V tomto článku si povíme v jakém outfitu přijít ke zkoušce, a také co musí pes i psovod zvládnout ke splnění všech čtyř zkoušek obedience.

Základem každé zkoušky je pečlivá příprava, jak psychická, tak fyzická. Psovod tedy musí psa na zkoušky připravit nejlépe tak, že si nejdříve nastuduje, co taková zkouška obnáší a dle toho upraví výcvik psa. Není dobré jít na zkoušku, kterou prakticky neznáte. To by byla taková kynologická sebevražda. Pamatujte, že každá „ostrá akce“ vás ve výcviku posune tak o 30 % zpět. Psovod  by měl také nastudovat samotný zkušební řád dané zkoušky.

Na samotnou zkoušku psovod přijde upravený, pokud možno v čistém, pohodlném oděvu laděný spíše psím směrem – kynologická vesta/bunda a kalhoty. Samozřejmě, pokud přijde v obyčejné bundě a riflích, nebude mu to mít nikdo za zlé. Důležité je, aby psovod opravdu dbal na to, jak na zkoušku nastupuje. Zkazit si první dojem u rozhodčího není dobré. Na psí výstavu také psovod nejde v zabahněných teplácích a roztrhané bundě. Zkoušky, výstavy, závody  – to je takový „psí svátek“, tak by to podle toho mělo i vypadat. Psovod u sebe nesmí mít pamlsky ani jiné motivační předměty – jako hračky, míčky, atd. Pes může nastoupit na zkoušku v jakémkoliv obojku (není striktně předepsaný). Vodítko je lepší  si vzít zhruba metr dlouhé, nylonové, ploché či kulaté. Kromě skupinového cviku je pes bez vodítka (neplatí pro zkoušku OB3, která je bez vodítka celá).

Obedience má 4 zkoušky – začátečnickou – OB-Z (od 10 měsíců věku psa) a pak vyšší OB1 (od 12 měsíců věku psa), OB2 (od 14 měsíců věku psa) a nejvyšší OB3 (od 15 měsíců věku psa). Zkoušky nelze přeskakovat, takže psovod, který chce začít s obediencí musí projít zkoušku jednu po druhé. U OB-Z může psovod se psem složit zkoušku na minimum bodů (140b z 280b) a může jít dále na OB1, kterou však musí složit na minimálně 224b z 280b, aby mohl postoupit na zkoušku vyšší. Pokud se stane, že zkouška bude provedena za méně bodů, nic se neděje. Opakovat ji psovod se psem může do té doby, dokud si body nezlepší. Totéž pak platí u zkoušek OB2 i OB3. Pokud má psovod se psem složenou zkoušku OB1 na více než 224b postupuje na OB2, kterou musí složit minimálně na 256b z 320b, aby se dostal na zkoušku OB3.

Jak taková zkouška vypadá?

Každá zkouška má 11 bodovacích kolonek: 10 cviků + 1 kolonka pro rozhodčí což je „Všeobecný dojem“. Pouze u OB3 je cviků 11 a kolonka „Všeobecný dojem“ již není.

Cviky si rozebereme níže, ale jistě se teď ptáte: „Co je všeobecný dojem“? To je čistě subjektivní pocit rozhodčího z psovoda a psa, jako celku, chcete-li týmu. Rozhodčí hodnotí po celou dobu zkoušky chování psa a psovoda – jejich spolupráci, radost, chuť do práce, vnímavost, atd.

Je pravidlem, že závod je zároveň zkouška. Nebuďte tedy překvapeni z toho, že jdete na závod i zkoušku zároveň. Na každé zkoušce je přítomný kromě zkoušených také rozhodčí (člověk, který posuzuje zkoušku) a steward.

Steward je taková „levá“ ruka rozhodčího. Provází psovoda a psa celou zkouškou. Říká kam se psovod má postavit, který cvik se bude provádět, který následuje. Říká, že cvik začíná a cvik končí, u cviku „chůze u nohy“. Steward velí v jakém tempu psovod se psem jde, u cviku „odložení do stoje/lehu/sedu“ velí začátek cviku a po pár krocích psovoda se psem velí ke změně pozice psa.

Dá se říct, že je to taková oficiální nápověda. Nicméně pozor, pes se dost často naučí poslouchat stewarda a ne psovoda. Proto je potřeba obedienci trénovat ve dvou – člověk mluví s psovodem a psovod se psem a pes musí vnímat pouze psovoda. Jak vidno, tak rozhodčí postává opodál a bedlivě sleduje provádění cviků, aniž by do zkoušky jakkoliv zasahoval. Je to takový pozorovatel, který sleduje opravdu vše.

Takže, jak máme jít na zkoušku víme. Dozvěděli jsme se také, co máme nastudovat a jak zkouška prakticky vypadá. Teď už jen všechno vstřebat a vyjít na plac psa učit. Příště si povíme o cvicích i o pomůckách, které na zkoušky neodmyslitelně patří.


Pokud chcete mít aktuální informace ohledně Obedience, přihlaste se dole k odběru novinek a nic vám neunikne.