Vážení zákazníci, rádi bychom vás informovali o průběhu plánované inventury našeho skladu, která proběhne od 22. dubna 2024 do 26. dubna 2024. Během této doby může dojít k dočasné nedostupnosti některých produktů a k tomu, že nebudeme schopni vychystávat nové objednávky. V průběhu inventury se budeme snažit minimalizovat všechny možné nepříjemnosti a zajistit, aby byla inventura provedena co nejspolehlivěji a co nejrychleji. Děkujeme za vaši trpělivost a pochopení v této době. Pokud budete mít během inventury jakékoli dotazy nebo potřebujete pomoc, neváhejte nás kontaktovat. Vaše spokojenost je pro nás důležitá. S pozdravem, Tým PetCenter

Veterinářka radí: Zdravě a bez obilovin

Nový trend ve výživě psů a koček – krmiva bez obilovin a s vysokým obsahem proteinů. Najdete je podle anglického označení "Grain free". Veterinářka poradí, pro koho se hodí, jaké jsou jejich výhody a na co si dát naopak pozor.

V posledních letech se stále více dostávají do popředí zájmu chovatelů krmiva bez obilovin a s vysokým obsahem proteinů. Jsou skutečně tak výhodná a univerzální? Obecně nelze říci, že by existoval jeden typ krmiva vhodný pro všechny jedince daného druhu. Zajisté i vysoce kvalitní krmiva s obsahem obilovin (pšenice, ovsa, rýže nebo kukuřice) mohou mít své výhody. Mezi ně jednoznačně patří nižší cena a v neposlední řadě vysoký obsah vlákniny, která pomáhá správnému zažívání a vyprazdňování a rovněž pocitu sytosti po nakrmení, může tedy napomáhat při hubnutí.

Obiloviny ovšem mohou u citlivých jedinců vyvolat alergické reakce (průjmy, zvracení nebo  nadýmání) a u těchto zvířat je zajisté dieta (při které se vyhneme této složce) doporučitelná.

V krmivech bez obilovin je navíc zdrojem sacharidů hrášek, brambory nebo například batáty, které jsou mnohem zdravější než pšenice nebo kukuřice a například pro štěňata jsou mnohem lépe stravitelná. Krmiva bez obilovin a s vysokým obsahem kvalitních proteinů z čerstvého masa jsou rovněž doporučitelná v období gravidity a kojení nebo například pro aktivní zvířata, kdy jsou nutriční nároky velmi vysoké. Některá jsou vhodná pro diabetiky, protože nezpůsobují takové kolísání v hladinách krevní glukózy. Velmi kvalitní "Grain free" krmivo pro kočky i psy, nabízí například značka Wellness Core.

Nevýhodou těchto krmiv bývá vyšší cena. Vhodná obvykle nejsou pro méně aktivní jednice, těm totiž hrozí možné nabírání na váze. Zcela není vyjasněna ani souvislost mezi onemocněním srdce a krmením striktně a jen krmivem bez obilovin.

Rozumným přístupem tedy dle mého názoru je, že nejlepším krmivem pro vašeho mazlíčka je krmivo s vyváženým poměrem vysoce kvalitních ingrediencí (čerstvého masa, omega-3- mastných kyselin, vitamínů a minerálů), bez přídavků průmyslově zpracovaných mouček, umělých dochucovadel a barviv.

Skupina VETINO zastřešuje síť veterinárních klinik a ordinací, které nabízí komplexní veterinární služby.


Pokud chcete mít aktuálních trendech ve výživě psů a koček, přihlaste se dole k odběru novinek a nic vám neunikne.