Vážení zákazníci, rádi bychom vás informovali o průběhu plánované inventury našeho skladu, která proběhne od 22. dubna 2024 do 26. dubna 2024. Během této doby může dojít k dočasné nedostupnosti některých produktů a k tomu, že nebudeme schopni vychystávat nové objednávky. V průběhu inventury se budeme snažit minimalizovat všechny možné nepříjemnosti a zajistit, aby byla inventura provedena co nejspolehlivěji a co nejrychleji. Děkujeme za vaši trpělivost a pochopení v této době. Pokud budete mít během inventury jakékoli dotazy nebo potřebujete pomoc, neváhejte nás kontaktovat. Vaše spokojenost je pro nás důležitá. S pozdravem, Tým PetCenter

Věděli jste, že ryby spí a že jsou i akvária bez ryb?

Akvaristika, stejně jako jakákoliv jiná odnož chovatelství, není jen o péči o zvířátko. S akváriem si užijete nevšední zážitky, nahlédnete do vodního světa a necháte se fascinovat rozmanitostí tohoto života. Jako začínajícího akvaristu by vás mohly »dostat« tyto zajímavosti.

Otisk prstu a akvárko - co to má společného?

Každé akvárium je unikátní jako otisk prstu! V každé nádrži s vodou působí nespočet faktorů známých i doposud neobjevených. Díky tomu je někdy velmi komplikované i pro zkušeného akvaristu hned rozpoznat problém, který se v akváriu objeví a najít potřebnou rovnováhu. S trochou nadsázky tak můžeme akvaristovo hledání rovnováhy v akváriu popsat jako detektivní práci.

Akvária bez ryb = stylový bytový doplněk!

Akvaristika zahrnuje i rostlinná akvária, která jsou často úplně bez ryb. Existují různé tvary a velikosti - od maličkých například v zavařovací sklenici až po ta obrovská. V malých rostlinných akváriích je jen dno, rostlina a šneci, kteří likvidují řasy. Takové akvárium může mít opravdu každý a je to stylový doplněk do domácnosti.

Celkově akvária slouží jako úžasný bytový doplněk, a to navíc s relaxačním účinkem. Například pozorováním života v akváriu můžeme nahradit sledování televize. Akvárko může taky pomoci, jako zvlhčovač vzduchu v bytech/domech, kde je hodně suchý vzduch.

Spí rybičky?

Ano, ryby opravdu spí. I když nemohou zavřít oči, neznamená to, že nemohou odpočívat a spát. Některé ryby ve spánku leží na dně, či na nějakém bezpečném místě, bříškem dolů, dýchají pomalu. Pokud jste tiší a nevytváříte vibrace, rybka si vás "nevšimne" a spí spokojeně dále. Vyrušit rybu ze spánku je ale velmi snadné, protože i v přírodě musí být stále ve střehu.

Akvaristika = rozmanitost

Mnoho druhů akvarijních ryb se dnes, díky dlouhé tradici akvaristiky, chová v mnoha mutacích jak barevných, tak i tvarových. Velká rozmanitost mutací je například u bojovnice pestré. Zajímavé barvy a jejich kombinace má také závojnatka, skalára nebo tetra čtyřpruhá.

Asi nejčastější rybou, kterou chovají začátečníci, je bojovnice pestrá. Lidově zvaná jako betta bojovnice. Tento název je směsí latinského a českého odborného jména. Svou oblibu si získala díky svým barevným i tvarovým rozmanitostem a nenáročností. Nicméně je potřeba si uvědomit, že i chov "nenáročných" bett má svá specifika.

Vodní rostlina mimo vodu? Ano!

Některé z vodních rostlin dokáží růst i mimo vodu. V jejich přirozeném prostředí totiž voda občas klesá a tyto rostliny využívají tohoto času k vykvetení a vytvoření semen. Vodní rostlina rostoucí mimo vodu je v takzvané emerzní formě a někteří akvaristé pěstují vodní rostliny v emerzní formě jako koníček.

Řasy a řasokoule - je to rozdíl?

Řasa je velkým nepřítelem akvaristy. Kazí vzhled akvária a je signálem, že něco děláme špatně. To ale neplatí u řasokoule. Jde o řasu pomalého růstu, pěstovanou jako okrasnou vodní rostlinu, i když přísně vědecky vzato se o rostlinu nejedná. V přírodě si kulovitý tvar udržuje díky proudům, které jí otáčejí a je tak osvětlovaná ze všech stran rovnoměrně. Stejného vzhledu lze docílit i v akváriu. Jenom je potřeba ji pravidelně lehce pomačkat pod tekoucí vodou. Tak vlastně simulujeme pohyb v řece a zároveň ji tvarujeme. Řasokoule je řasou, která je pro svůj vzhled vítanou ozdobou akvária.

Ryby, které požírají řasy

Nejznámější rybou živící se řasou je ancistrus, česky zvaný krunýřovec. Jedním z největších spásačů řas je pak krunýřovec jednopruhý, pro kterého je řasa naprosto nezbytná.  Ale druhů, které si rády smlsnou na řase, je mnohem více. Například čichavec líbající, který nejen k tomu má speciálně upravenou tlamu. Dobrým čističem je též parmička siamská, která si na jídelníček ráda přidá mnoho druhů řas. Řasou si také přilepšuje mečovka, která patří mezi živorodky. To je však pouze krátký výčet, do řasy si rádo kousne mnoho druhů ryb všežravých i býložravých. Pouze ryby s potřebou převážně masité stravy jsou ty, které řasu ujídají velmi málo, nebo vůbec.

Výhody umělé rostliny

Umělá rostlina vám v akváriu živou nikdy nenahradí. Kyslík vám v akváriu bude vyrábět jen pokrytá řasou. Má ale své nesporné výhody a účely, ke kterým se moc dobře hodí a může živou rostlinu zastoupit, například při tření ryb, kdy je potřeba potěr izolovat. Je snazší vytáhnout z akvária plastovou rostlinu, než si otrhávat živou rostlinu, či ji vytahovat ze substrátu, což by mohlo způsobit nepříjemné poškození.


Pokud chcete mít aktuální informace ohledně akvarijních rybiček, přihlaste se dole k odběru novinek a nic vám neunikne.