Vážení zákazníci, rádi bychom vás informovali o průběhu plánované inventury našeho skladu, která proběhne od 22. dubna 2024 do 26. dubna 2024. Během této doby může dojít k dočasné nedostupnosti některých produktů a k tomu, že nebudeme schopni vychystávat nové objednávky. V průběhu inventury se budeme snažit minimalizovat všechny možné nepříjemnosti a zajistit, aby byla inventura provedena co nejspolehlivěji a co nejrychleji. Děkujeme za vaši trpělivost a pochopení v této době. Pokud budete mít během inventury jakékoli dotazy nebo potřebujete pomoc, neváhejte nás kontaktovat. Vaše spokojenost je pro nás důležitá. S pozdravem, Tým PetCenter

Chov křečků a zajímavosti o nich

Tento článek popisuje, jak se správně starat o svého nového miláčka v rodině a dodat mu dostatek komfortu, lásky a spokojenosti. Křeček bývá velmi oblíbenou volbou zejména v případě, že chcete mít v domácnosti nenáročného kamaráda, který je velmi vhodný k dětem.

Na co se zaměřit před pořízením křečka?

Křeček je od přírody samotář. Myslete tedy na to, že pokud se rozhodnete pro více jedinců, tak to může docházet k pravidelným pranicím, a to jak mezi samci, tak i samičkami. Křečci jsou hlodavci a mají velmi ostré zuby, proto počítejte s tím, že může dojít k poškození plastových nebo dřevěných prvků v kleci.

Tito malí chlupáči jsou velmi akčními zvířaty, a proto je potřeba vybavit klec dostatečným počtem prvků v podobě houpaček, prolézaček atd. Křečci potřebují dostatek podnětů, které by jim umožnili být stále aktivními. Jedná se o noční zvíře. Myslete tedy na to, že křečka musíte umístit na místo, kde vás v noci nebude tolik rušit.

Jednotlivé druhy křečků

Existuje přes 20 různých druhů křečků, kteří žijí po celém světě. Na našich prodejnách zakoupíte Křečíka zlatého (syrského) a křečíka džungarského.

Křečík zlatý je výrazně větší než křečík džungarský. Dosahuje délky až 20 cm a hmotností se přibližuje 150 gramům. Co se týče srsti, tak najdeme nejen krátkosrstého, ale i dlouhosrstého či s takzvanou rex srstí (zvlněného). Křečík džungarský je menší, neboť měří maximálně 12 centimetrů a hmotnost se pohybuje okolo 50 gramů. Mezi chovateli je tento druh nejoblíbenějším.

Potrava a krmení pro křečka

Nejlepší variantou, jak křečka správně krmit je zvolit vhodné již předpřipravené směsi, které najdete i u nás. Konkrétně jde o krmivo Furries jenž jim dodá správný poměr vitaminů a minerálů. Směsi obsahují různé druhy zrní či kousky sušeného ovoce a zeleniny. Správnou volbou jsou i granule, které s perfektním obsahem vlákniny, zeleniny a ovoce.

Chlupáči to na vás umí takzvaně dobře hrát. Křeček doslova „křečkuje“, což vede k tomu, že si hromadí zásoby jídla na později. K tomu mu slouží nejen úkryt v jeho domečku, ale také lícní torby, do nichž může část jídla schovat na později. Hlava se mu tak až ztrojnásobí. Torby svým názvem a vzhledem poněkud matou, neboť nejsou jen v oblasti lícní, ale mohou sahat až do oblasti pánevní. Potravinové biovaky se dokážou natáhnout téměř po délce celého těla.

Vyprazdňování torbiček je u křečků také zajímavou činností. Jelikož torby neobsahují žádné sliny, tak křeček z nich později potravu vyndá doslova netknutou. Podobnými torbami disponují například také veverky nebo ptakopyskové. Co se ale týče efektivity využití, tak křečci jsou v tomto ohledu doslova mistry.

krecek1

Jak křečka ochočit?

Ochočení křečka není úplně snadné. Záleží v tomto případě na konkrétním jedinci. Některému to trvá skutečně chvilku a jiný se vám bude vzpouzet. Křeček si k vám nejprve musí vybudovat důvěru a teprve poté jej budete moci brát do rukou. Rozhodně na něj také pravidelně mluvte, aby se naučil rozeznat váš hlas od ostatních a zvyknul si na něj.

Křeček je velice plaché zvíře, takže se snažte dělat pouze pomalé pohyby při otevírání klece. Dobrým trikem, jak si získat jeho náklonost je přinést mu vždy nějakou oblíbenou pochutinu a tu mu vložit rukou do klece. Postupně si tak u malého chlupáče dojde k asociaci, že při otevírání klece dojde na odměnu. Nebo ponechejte křečka, aby si potravu vzal z vaší ruky. Pamatujte na to, že zvedání křečka je dobré ponechat až do poslední fáze, jinak se snadno vyděsí.

Fyzická zdatnost křečků a jejich zdraví

Pokud je křeček nemocný, tak je vždy dobré tento stav konzultovat s veterinářem. Nemocný křeček bývá apatický, nežere a mnohdy může být až agresivní. Ve chvíli, kdy se jej snažíte chytit, tak kouše. Veškeré tyto projevy indikují, že je křeček nemocný.

Mezi časté nemoci patří zejména střevní potíže – průjmy a nadýmání. Mohou být na vině také parazité. Křeček pak má doslova afektované stavy, kdy se dokáže škrábat až do krve. Veterinář v takovém případě předepíše vhodné kapky. Délka života je u těchto hlodavců podstatně menší než u člověka. Běžně se křečci dožívají od 2 do 4 let.

Klec

I přesto, že jde o poměrně malá zvířata, tak tito malí hlodavci dokážou denně ujít či naběhat až 9 kilometrů. Čím větší klec, tak tím lépe pro zvířátko. Chce to také zvolit optimální velikost mezer mezi pruty klece, aby křeček neutíkal. Vhodná šíře mezer je přibližně půl centimetru. Pro trpasličí křečky je minimální rozměr klece 60x40 centimetrů. Pro větší křečky by měla mít klec minimálně rozměry 80x50 centimetrů. Výška klece v tomto případě nehraje tak velkou roli, neboť nejde o zvířata, která by si libovala ve velkých výškách.

Podestýlka v kleci by měla dosahovat alespoň 15 centimetrů. Pakliže chceme mít křečky v akváriu nebo teráriu, tak musíme myslet na to, že jim musí do ubikace proudit čerstvý vzduch. Klec umístěte na klidné místo, kde není průvan nebo přímé sluneční světlo. Základním vybavením je miska, napáječka a domeček. Vhodné jsou i různé druhy hraček, tunely, písečné koupelny a zejména kolotoče.

Hračky a vybavení

Hračky a vybavení už jsme výše v tomto článku nakousli podobně jako křeček svou oblíbenou zeleninu. Nejdůležitějším prvkem je v tomto případě kolotoč. Ten by měl mít nejmenší průměr 20 centimetrů u trpasličích křečků. V případě větších jedinců je lepší zvolit minimální velikost kolotoče 28 centimetrů. V nabídce najdete plastové či chromové varianty. Důležité je, aby kolotoč neměl štěrbiny na běhací ploše nebo zakrytou přední část. V kolotoči bez mezer se nestane, že by došlo k zaklínění nebo přimáčknutí křečka.

 

Podestýlka

Podestýlka by měla být jemná, bez třísek a ostrých hran, aby nedráždila tlapky. Stelivo by mělo dobře pohlcovat pachy, bezprašné a být z přírodních materiálů. Stelivo lze promíchat se senem, čímž bude pro křečka atraktivnější a poslouží i ke stavbě hnízda nebo občasnému pojídání. Steliva by mělo být dostatečné množství, protože křečci rádi hrabou nebo kopou tunely. Podestýlku je potřeba každé dva měsíce vyměnit a pečlivě vymýt a dezinfikovat klec. Vybavení a hračky umývejte přibližně jednou za půl roku.

krecek2

Zajímavosti o křečcích:

  • Existuje okolo 20 druhů křečků. Největší z nich je křeček velký a dosahuje velikosti až 35 centimetrů. Tento druh žije na Madagaskaru.
  • Název zvířete vychází z německého slova: hamstern, což znamená hromadit a jde o jeho oblíbenou zálibu.
  • Křeček má zásobovací vaky na tvářích (torby), které mu umožňují si potravu uchovat na později. Může je však využít i k plavání, kdy je naplní vzduchem.
  • Křeček si své teritorium značí podobně jako kočka. Otírá se o předměty a díky mazovým žlázám zanechává svůj pach. Křečkovi dopomáhají jeho výkaly a moč. Díky tomu se dokáže perfektně orientovat v daném prostoru.
  • Nejdůležitějšími smysly pro křečka jsou čich, sluch a zrak. U lidí je to v opačném pořadí.
  • Křeček je noční tvor, jelikož vstává se západem slunce a jde spát ve chvíli, kdy nastane východ. Ideálně si tak s křečkem hrajte večer a přes den jej nechte prospat.
  • Křečci mají v oblibě hračky a rádi zkoumají terén kolem sebe.
  • Křeček si vás umí zapamatovat a důvěřovat vám.
  • Může se snadno vylekat, a tak je dobré, aby měl dostatek prostoru je schování se.
  • Ideální je pro něj písková lázeň. V misce si tak odmastí svou srst.
  • Rodí se slepí a v dospělosti pak vidí jen několik centimetrů před sebe. Tvar jejich očí jim však umožňuje vidět v zorném úhlu 110 stupňů.
  • Samice dokáže rodit až 4x ročně. V jednom vrhu může mít až 13 mláďat a březí je po dobu 15-22 dní.
  • Křeček je šťastný pokud má dostatek hraček a interaktivních prvků.

Pokud chcete mít aktuální informace ohledně křečků, přihlaste se dole k odběru novinek a nic vám neunikne.