Vážení zákazníci, rádi bychom vás informovali o průběhu plánované inventury našeho skladu, která proběhne od 22. dubna 2024 do 26. dubna 2024. Během této doby může dojít k dočasné nedostupnosti některých produktů a k tomu, že nebudeme schopni vychystávat nové objednávky. V průběhu inventury se budeme snažit minimalizovat všechny možné nepříjemnosti a zajistit, aby byla inventura provedena co nejspolehlivěji a co nejrychleji. Děkujeme za vaši trpělivost a pochopení v této době. Pokud budete mít během inventury jakékoli dotazy nebo potřebujete pomoc, neváhejte nás kontaktovat. Vaše spokojenost je pro nás důležitá. S pozdravem, Tým PetCenter

Co snižuje účinek antiparazitik? Na toto dávejte pozor!

Výrobci antiparazitik často uvádějí dobu účinnosti svých výrobků dost nejednoznačně. Proč tomu tak je? Výrobek, který prochází tolika testy, by přece měl mít jasně deklarovanou dobu, po kterou je ochrana účinná.

Použili jste přípravek, který by měl mazlíčka ochránit před klíšťaty i blechami. Jenže jak dlouho bude účinná látka působit? Doba účinnosti, kterou uvádí výrobce se často liší od zkušenosti zákazníků. V čem je tedy háček?

Laboratorní testy nepočítají s tím, že svého psa po každé procházce koupete. A pokud obojek nenasadíte správně nebo budete nevhodně dávkovat spot-on přípravky, účinek antiparazitik může být silně oslaben.

Spreje a pipety (spot-on přípravky)

Obecně se nedoporučuje aplikovat antiparazitika před koupelí zvířete. S aplikací počkejte ideálně alespoň 24 hodin. Běžné šampony a kondicionéry totiž významně snižují dobu účinnosti. Pokud potřebujete psa koupat častěji, používejte šampony na přírodní bázi. Jsou šetrné k pokožce a většina z nich nesnižuje účinek antiparazitik vůbec, nebo jen minimálně. Přírodní produkty bývají dražší, ale vyšší cena šamponu se vám vrátí na ušetřených penězích, které byste vydali za nová antiparazitika.

Laboratorní testování není testování v terénu... :)

Výhody

Zvíře není nijak omezováno. Některým psům a kočkám může totiž na začátku obojek pocitově vadit a mohou se proto častěji drbat.

Na co dát pozor?

Nezapomeňte pořídit přípravek do zásoby. Důležité je aplikovat látku včas, aby účinek antipirazitik nebyl přerušen. Dodržujte návod a neimprovizujte s dávkováním.

Obojky

U většiny obojků počítejte s tím, že účinek nastupuje postupně, a to přibližně týden. Výjimkou jsou obojky Foresto, které účinkují proti blechám hned a proti klíšťatům začínají fungovat již po 24 hodinách. Obojek vy měl být utažený tak, aby pod něj bylo možné vsunout dva prsty. Jednou za 14 dní pak zkontrolujte, jestli je stále takto správně utažený. Pokud je to potřeba, můžete obojek omýt mýdlovou vodou. Opět platí, čím šetrnější mýdlo, tím lépe. Většinu antiparazitních obojků je nutné při koupeli sundat. Obojky Foresto jsou však voděodolné a sundávat je nemusíte vůbec. Základem je zvolit správnou velikost obojku, abyste ho mohli nastavit na požadovaný rozměr.

Výhody obojku

Nejlepší varianta v poměru cena/výkon. Účinek obojků je dlouhodobý. Odpadá starost o pravidelnou aplikaci ochrany sprejem nebo kapkami.

Na co dát pozor?

Pozorně si přečtěte informace v příbalovém letáku. Některá antiparazitika obsahují látky, které jsou pro toxické pro jiná zvířata (např. kočky) a není vhodné je používat tam, kde s nimi mohou přijít do přímého kontaktu děti.

Zvolte vhodnou velikost obojku a utáhněte ho tak, aby byl dostatečně volný (na 2 prsty). 

Elektronické odpuzovače

Tady opravdu stačí dát pozor jen na potopení ve vodě. Lehké namočení nebo i silnější déšť by vadit neměl. Před návštěvou rybníka, řeky nebo při domácím koupání odpuzovač sundejte.

Ochrana ano, zázraky ne...

Ať už pro svého mazlíčka vyberete jakoukoliv variantu, nezapomínejte na to, že žádné antiparazitikum nezajistí 100% ochranu. Mazlíčka proto čas od času prohlédněte.

Nepodceňujte nebezpečí spojená s parazity. To, že vaše zvířátko nechodí každý den do lesa, neznamená, že se mu blechy, klíšťata nebo jiní parazité vyhnou. Kvůli myším, potkanům a ježkům, kteří žijí i ve městech, může váš pes přijít k parazitům snadno i v městském parku nebo na zahradě.


Pokud chcete mít aktuální informace ohledně antiparazitik, přihlaste se dole k odběru novinek a nic vám neunikne.