Vážení zákazníci, rádi bychom vás informovali o průběhu plánované inventury našeho skladu, která proběhne od 22. dubna 2024 do 26. dubna 2024. Během této doby může dojít k dočasné nedostupnosti některých produktů a k tomu, že nebudeme schopni vychystávat nové objednávky. V průběhu inventury se budeme snažit minimalizovat všechny možné nepříjemnosti a zajistit, aby byla inventura provedena co nejspolehlivěji a co nejrychleji. Děkujeme za vaši trpělivost a pochopení v této době. Pokud budete mít během inventury jakékoli dotazy nebo potřebujete pomoc, neváhejte nás kontaktovat. Vaše spokojenost je pro nás důležitá. S pozdravem, Tým PetCenter

Potkan je jako malý pes

Jedni je milují, jiní se jich štítí. I tak si ale potkani vydobyli své místo mezi domácími mazlíčky. Víte, jak se o ně správně starat?

Odkud se u nás potkan vzal?

Předkem dnešního laboratorního potkana je potkan divoký (Rattus norvegicus berkenhout), který se vyskytoval v Indii a Číně. Díky rozvoji lodní dopravy v 18. století se dostal k nám do Evropy a dnes je již vyskytuje po celé světě.

Albíni těchto potkanů se začali chovat pro zábavu a nakonec se díky mnoha vhodným vlastnostem začali využívat i laboratorně.

Dnes si laboratorní potkani našli cestu k našim srdcím a domovům. Je to díky jejich inteligenci a ochotě nám naslouchat. Říká se totiž, že potkani jsou opravdu jako malí pejsci – naučí se přijít na své jméno, poznají svého majitele a rádi se sním mazlí nebo si hrají. Existují i potkaní výstavy a dá se s nimi soutěžit i v agility. Někteří našli dokonce uplatnění v rattoterapii, což znamená, že pomáhají rehabilitovat lidi.      

Potkani jsou inteligentní a ochotni nám naslouchat. 

Co promyslet před pořízením

Pokud zvažujete pořízení potkana, ujasněte si nejdřív, zda bude u vás doma vítán. Zeptejte se rodiny, zda všichni členové domácnosti souhlasí s jeho pořízením a zda se v domácnosti nevyskytuje nějaká alergie. Často se stává, že se lidé zbavují potkánků, protože nezvládli jejich výchovu nebo se rodina postavila proti. Potkani potřebují, aby se jim člověk věnoval a nebyli dlouho sami. Jinak se mohou stát agresivními.

Potkan se v průměru dožívá 2-3 let, je nutné počítat i s relativně brzkým loučením. Na druhou stranu jsou to skvělí parťáci a co jedinec, to úplně jiná povaha.

Výběr potkana aneb ve dvou to jde líp

Potkan je společenské zvíře, proto je potřeba mu pořídit kamaráda stejného pohlaví, aby nestrádal. Potkani rádi spí schoulení k sobě, čistí si kožíšky a hrají si spolu.

Při výběru se rozhodněte, zda chcete spíše klidnějšího jedince – to bývají většinou leniví a mazliví samečci. Nebo naopak akční samičky, které neustále vymýšlejí nějaké lumpárny a chvíli neposedí.

Jak velkou klec?

Klec pro dva jedince by měla měřit minimálně 60 x 40 x 50 cm, samozřejmě čím větší, tím lepší. Pokud si nejste jisti, stačí se poradit na prodejně nebo kontaktovat přímo chovatele.

Proč zvolit raději klec a ne terárium? Mohou po ní šplhat a jde na ni zavěsit spousta prolézaček a hraček, které mají potkáni rádi. Terária nebývají vhodná také z důvodu špatného odvětrávání a hromadění čpavku z moči, který může potkanům po čase naleptat dýchací cesty, na které jsou velmi citliví.

Potkaní obydlí si připravte před pořízením zvířátka.

Potkaní obydlí si připravte předem a potkánka přineste až do hotovéhoabyste ho co nejméně stresovali. Klec neumisťujte do průvanu, ale ani na tmavé nevětrané místo.

Strava potkana

Potkan je všežravec, a proto potřebuje pestrou stravu. Podávejte mu speciální krmné směsi, přilepšit mu můžete i čerstvou zeleninou a ovocem. Potkana ale zbytečně nepřekrmujte a dávejte pozor na jeho váhu. Obezita by mu mohla působit zdravotní problémy.

V potkaní stravě nesmí chybět minerální kámen. Jako všem hlodavcům, i potkanům zuby celý život dorůstají, proto je potřebuje často obrušovat. S minerálním kamenem se i zabaví. Potkanům můžete přinést i větvičky z ovocných stromů, ale pozor na chemické postřiky!

Jako zpestření poslouží potkánkovi i speciální pamlsky nebo různě ochucené tyčinky. A samozřejmě nezapomeňte na dostatek čisté vody.

Nezapomínejte na dostatek čisté vody!

Zaujal vás potkan a zatoužili jste ho mít doma? Stavte se v některé z našich prodejen, kde vám pomůžeme vybrat vše potřebné.


Pokud chcete mít aktuální informace ohledně chovu potkanů, přihlaste se dole k odběru novinek a nic vám neunikne.