Vážení zákazníci, rádi bychom vás informovali o průběhu plánované inventury našeho skladu, která proběhne od 22. dubna 2024 do 26. dubna 2024. Během této doby může dojít k dočasné nedostupnosti některých produktů a k tomu, že nebudeme schopni vychystávat nové objednávky. V průběhu inventury se budeme snažit minimalizovat všechny možné nepříjemnosti a zajistit, aby byla inventura provedena co nejspolehlivěji a co nejrychleji. Děkujeme za vaši trpělivost a pochopení v této době. Pokud budete mít během inventury jakékoli dotazy nebo potřebujete pomoc, neváhejte nás kontaktovat. Vaše spokojenost je pro nás důležitá. S pozdravem, Tým PetCenter

Nový mazlíček. Kde pořídit pejska nebo kočičku?

Rozhodli jste se pro pořízení pejska nebo kočičky? Máte dostatek času, místa i financí? Jste si jistí, že v domácnosti nikdo netrpí alergií? Pokud jste odpověděli na všechny otázky "ano" jste připraveni na pořízení domácího mazlíčka. Vybírejte v chovatelských stanicích nebo v útulku.

Výběr pejska nebo kočičky

Nejdříve byste si měli uvědomit, zda chcete určité plemeno, nebo budete rádi i za nějakého hezkého voříška. Vybírat byste měli podle vašich časových možností. Pokud nemáte dostatek volného času, není dobré si pořizovat pejska, který vyžaduje velkou dávku aktivity jako například československý vlčák, belgický ovčák, Jack Russell border kolie a podobně.

Při výběru kočičky se rozhodujte podobně. Některá plemena jsou pro jednoho pána, některá potřebují více zabavit a jiná jsou zase línější. Jestli však toužíte po určitém plemeni, měli byste zvíře pořídit z chovatelské stanice.

Možná si teď říkáte: "To je přece zbytečné, pořizovat zvíře z chovatelské stanice, když s ním nechci absolvovat výstavy." Toto je jeden z velkých omylů.

Chovatelská stanice

Koupí zvířete z registrované chovatelské stanice máte záruku plemene. V podstatě víte, jak bude pes nebo kočka vypadat, jaké má rodiče a v případě psa, jaký bude mít sportovní předpoklady.

Chcete si pořídit pejska konkrétního plemene? Vybírejte pejsky s průkazem původu a z prověřené chovatelské stanice.

Získáte tím i určitou záruku, že zvíře bude zdravé. Naprostá většina majitelů plemen musí před uchovněním provádět povinné testování na genetické vady a onemocnění. U psů je to většinou vyšetření na dysplazii kyčlí nebo loktů (dysplazie je porucha vývoje nebo růstu), vyšetření srdce, testy na mutaci MDR1 genu, luxace patelly ("vyskakující koleno") a mnoho dalších.

U koček je to většinou vyšetření srdce (zejména u Mainských mývalích koček se často objevuje vada srdce HCM – hypertofická kardiomyopatie), výjimkou není ani doložení potvrzení o platném očkování. Štěňata a koťata s chovatelských stanic musí být čipovaná nebo tetovaná, očkovaná a řádně zaregistrovaná s PP (průkaz původu).

Jak poznat kvalitní chovatelskou stanici?

Na tuto otázku nelze jednoznačně odpovědět, avšak obecným ukazatelem kvality jsou recenze na různých webech od majitelů, kteří zvíře z příslušné stanice vlastní.

Ovšem nejlepší je osobní návštěvaPři návštěvě byste měli mít možnost vidět oba rodiče – popřípadě matku, podmínky ve kterých mláďata žijí, jak jsou socializovaná i to, jestli jsou čistá a v dobré kondici.

Štěňata bez PP po rodičích s PP neexistují. Všechna mláďata z vrhu po rodičích s průkazem původu musí být řádně zaregistrována, proto nelze mít štěně či kotě bez průkazu původu po rodičích, kteří PP mají.

Mláďata s chovatelských stanic bývají o něco dražší, ale cenu dostatečně vyváží kvalita předků, rodičů, zdraví i dobrá socializace a péče. Mnohdy cena za prodej všech mláďat nepokryje náklady stanice na očkování, odčervení, kvalitní stravu, vystavení průkazů původu ani na nutné vyšetření.

Rodiče procházejí pečlivým výběrem, aby nevznikala příbuzenská plemenitba. Není výjimkou, že chovatelé jezdí se zvířaty i do zahraničí, aby vznikla kvalitní spojení rodičů. Feny či kočky většinou mají daný počet vrhů na časové období.

Pejsek nebo kočička z útulku?

Pokud nevyžadujete určitý vzhled, pracovní předpoklady nebo jiné specifické vlastnosti, které jsou charakteristické pro určité plemeno, pořiďte si zvířátko z útulku. Najdete zde (bohužel) velké množství opuštěných zvířat, která potřebují domov.  

Všechna zvířata v útulcích jsou zpravidla očkovaná, odčervená a ošetřená veterinářem. Pokud jsou dospělá, jsou i kastrovaná (kastrace je nejlepším opatřením před dalším množením).

Jaká zvířata jsou útulcích?

V útulcích najdete pejsky a kočičky všech věkových kategorií i velikostí. Nejlepší bude, když útulek několikrát navštívíte. Vyhlídnutého pejska můžete vzít na pár procházek a lépe ho tak poznat. Některá zvířata vyžadují (kvůli špatným zážitkům z minulosti) pozvolnější seznamování a trpělivý přístup. Neznamená to ale, že takový pes nemůže být vhodným a milým společníkem život.

Podmínky adopce

Naprostá většina útulků má v adopční smlouvě uvedenou podmínku kastrace. Kastrace ve vhodném věku zabraňuje zbytečnému množení, díky kterému jsou útulky plné. Předvybrat zvíře si můžete jak na stránkách útulků, tak na webových portálech, které pejsky z útulku a depozit inzerují.

Jak nenaletět množiteli?

Množitelem nazýváme každého "chovatele", který množí pouze za účelem výdělku a nebere ohledy ani na pravidla chovu, ani na potřeby zvířat.

Zvířata žijí v otřesných podmínkách, často někde ve sklepě bez přístupu ven, bez vody a řádného krmení. Tato zvířata slouží pouze jako předmět výdělku. Zvířata jsou připouštěna bez jakékoli korekce, feny a kočky neustále rodí mláďata bez možnosti na regeneraci a odpočinek po porodu. Zvířata bývají fyzicky oslabená, nemocná a ve špatném psychickém stavu.

Domácí množitelé

Za množitele lze označit i nezodpovědné majitele, kteří opakovaně (ne)chtěně dopustí nakrytí svých psů, aniž by zvažovali důsledky, které takové jednání může způsobit.

Stejně tak považuji za množitele takové majitele koček, kteří nechávají své kočky běhat po okolí a zároveň nezajistí jejich kastraci. Nekastrovaná kočka může mít koťata dvakrát do roka. Nelze se spoléhat na to, že "vždycky ta koťata někde udám" a nebo je "prostě utopím" - takové jednání je nepřípustné! Bezdůvodné usmrcení zvířete je trestný čin!

Nechtěná a opuštěná koťata bohužel často umírají na různá onemocnění, pod koly aut, vyhladověním nebo podchlazením.

Jak poznám množitele?

Na tuto otázku vám lehce odpovím. Většinou jsou to zvířata inzerovaná na různých inzertních stránkách na internetu. Nadpis inzerátu vám hodně napoví, stačí když je v něm napsáno "čistokrevný bez PP" - v tu chvíli byste měli dát od takového inzerátu ruce pryč! Dále se tito množitelé dají obecně určit podle toho, že mají na webu hodně inzerátů s různými plemeny psů i koček. A pozor, zvířata jsou leckdy nabízena za stejné nebo velmi podobné ceny jako zvířata z chovatelských stanic.  

Pokud se přece jen rozhodnete pro koupi zvířete bez průkazu původu (PP), měli byste být velice obezřetní už při prvním kontaktu s prodávajícím. Množitelé většinou nechtějí (nebo z nějakého důvodu nemohou) ukázat rodiče, případně vám štěně či kotě přivezou někam na parkoviště nebo benzinovou stanici, kde vám ho chtějí rovnou prodat.

Skutečně ušetříte?

Mláďata bývají v horším výživovém stavu a zapáchají. Ve většině případů jsou nemocná nebo mají vývojové vady. Je to tím, že množitelé neprovádějí žádně testy na nemoci a genetické vady. Otázka nepříbuznosti v rodové linii je také nijak netrápí.

Mnoho majitelů, kteří takto naletěli, nyní vlastní nemocná zvířata a trápí se s jejich léčbou. Hodně zvířat se také kvůli zdravotnímu stavu nedožije vyššího věku.

Zvířata jsou často nabízena k prodeji ve velmi nízkém věku, což ve vývoji zvířete způsobuje nejrůznější traumata a komplikace.  Nejnižší hranice pro odstavení štěněte/kotěte od matky je až  ve věku 7 týdnů.  Ideální věk pro odstav a následný prodej je pak 8-10 týdnů.

Nenechte je trpět

Pamatujte tedy na to, že je lepší nepodporovat množitele, u kterých zvířata neskutečně trpí. Zvířátko si raději pořiďte z prověřené chovatelské stanice nebo z útulku.

Pokud nebudeme podporovat množitele, nebudou existovat. Kde není poptávka, není nabídka.


Pokud chcete mít aktuální informace o tom, kde pořídit psa nebo kočku, přihlaste se dole k odběru novinek a nic vám neunikne.