Vážení zákazníci, rádi bychom vás informovali o průběhu plánované inventury našeho skladu, která proběhne od 22. dubna 2024 do 26. dubna 2024. Během této doby může dojít k dočasné nedostupnosti některých produktů a k tomu, že nebudeme schopni vychystávat nové objednávky. V průběhu inventury se budeme snažit minimalizovat všechny možné nepříjemnosti a zajistit, aby byla inventura provedena co nejspolehlivěji a co nejrychleji. Děkujeme za vaši trpělivost a pochopení v této době. Pokud budete mít během inventury jakékoli dotazy nebo potřebujete pomoc, neváhejte nás kontaktovat. Vaše spokojenost je pro nás důležitá. S pozdravem, Tým PetCenter

Kočka není malý pes, aneb rozdíly v imunitě psů a koček

O tom, že podporovat imunitu našich mazlíčků má smysl, jsme se zmiňovali v článku Co je potřeba, aby imunita šlapala. Je však nějaký rozdíl v imunitě psů a koček?

Obecně lze říct, že není ani tak rozdíl v imunitě psů a koček, jako rozdíl v esenciálních živinách, které kočkám pro podporu imunity dodáváme. Stejně jako u psů je vhodné pravidelné odčervování a prevence proti zevním parazitům. Vzhledem k tomu, že většina imunitního systému i u koček sídlí ve střevě, je vhodné krmení kvalitní stravou a případné dodávání probiotik a prebiotik. Pro psy doporučujeme probioticum Capraverum. Existují probiotické preparáty, které lze použít jak u psů, tak i u koček, ale i druhově specifické preparáty, které skutečně obsahují jiné složení přátelských bakterií.

Kočky s ohledem na odlišný metabolismus na rozdíl od psů musí mít v krmivu dodávány aminokyseliny taurin, jejíž dodávání má prokazatelně pozitivní vliv mimo jiné i na imunitní systém koček. Je tedy vhodné mimo jiné podávání vitamínových přípravků  specifických pro kočky, které obsahují i aminokyselinu taurin a to minimálně v obdobích se zvýšenými nároky na imunitní systém. K tomuto účelu poslouží třeba pasta Gimpet Multi-vitamin.

U koček dochází rovněž častěji k výskytu některých onemocněním, se kterými se u psů tak často nepotkáváme a podporu imunity lze zaměřit tedy i tímto směrem. Zejména venkovní kočky poměrně často trpí na onemocnění kočičí rýmou (virové onemocnění postihující oči a horní cesty dýchací). V těchto případech je vhodná suplementace aminokyseliny lysin, která u těchto pacientů zmírňuje příznaky onemocnění a urychluje rekonvalescenci. Pro tuto situaci je ideální kočičce dopřát i něco, na čem si smlsne a co zároveň obsahuje taurin i široké spektrum vitamínu, stejně jako Gimcat Nutri polštářky.

 

Venkovní kočky často trpí kočičí rýmou

U domácích, zejména kastrovaných, kocourů se setkáváme často s onemocněním dolních cest močových a opakovaným sterilním zánětům močového měchýře. V těchto případech je vhodná podpora imunity močových cest a např. brusinkami a glykosaminoglykany. I na tyto případy výrobci doplňků stravy pro kočky mysleli a nabízí se preparáty pro případy opakovaných infekcí močových cest. Perfektně jako prevence funguje pasta Gimcat Urinary.

I u koček tedy platí, že je vhodné podporovat jejich imunitu doplňky stravy, zejména v obdobích se zvýšenými nároky na imunitní systém (ať již období častějších infekčních onemocnění, zvýšeného stresu, tak i zvýšených nároků na imunitní systém, tedy např. období březosti a laktace nebo v seniorském věku). Je ovšem lepší volit preparáty určené přímo pro kočky, protože požadavky na látky podporující imunitní systém se u psů a koček mohou mírně lišit.


Pokud chcete mít aktuální informace ohledně imunity psů a koček, přihlaste se dole k odběru novinek a nic vám neunikne.