Vážení zákazníci, rádi bychom vás informovali o průběhu plánované inventury našeho skladu, která proběhne od 22. dubna 2024 do 26. dubna 2024. Během této doby může dojít k dočasné nedostupnosti některých produktů a k tomu, že nebudeme schopni vychystávat nové objednávky. V průběhu inventury se budeme snažit minimalizovat všechny možné nepříjemnosti a zajistit, aby byla inventura provedena co nejspolehlivěji a co nejrychleji. Děkujeme za vaši trpělivost a pochopení v této době. Pokud budete mít během inventury jakékoli dotazy nebo potřebujete pomoc, neváhejte nás kontaktovat. Vaše spokojenost je pro nás důležitá. S pozdravem, Tým PetCenter

Veterinářka radí: Proč mít ovoce a zeleninu v granulích

Asi se občas sami sebe ptáte, proč se v poslední době výrobci krmiv pro zvířata předhánějí v reklamách v tom, které krmivo obsahuje víc ovoce a zeleniny? Vždyť pes je v podstatě masožravec a jeho předchůdcem je vlk, jehož pravidelnou složkou potravy určitě nebyl například ananas.

To je sice pravda, ale s postupujícím vývojem výroby komerčně vyráběných krmiv dochází k novým poznatkům ohledně zdravotní prospěšnosti ovoce a zeleniny v krmivech a k zpracování jednotlivých živin tak, aby byly pro psa a stejně tak i kočku přínosem.

Pokud vašemu zvířeti podáváte krmiva s obsahem ovoce a zeleniny, zajišťujete mu přísun velkého množství esenciálních živin. Tedy vitamínů a minerálů, které zajišťují jejich zdravý vývoj a podporují imunitní systém stejně tak, jak je tomu u lidí. Ovoce a zelenina jsou také vhodným zdrojem vlákniny, která podporuje správné trávení a působí preventivně proti řadě onemocnění zažívacího aparátu. Některé minerály podporují zdravý růst nebo jsou nezbytné pro zdraví kardiovaskulární systém a krvetvorbu.

Ovoce je obvykle zdrojem antioxidantů a přírodních polyfenolů, které přispívají k regeneraci organismu a podpoře imunity. Je rovněž významným zdrojem vitamínů a vlákniny. Zelenina obsahuje velké množství vitamínů a rovněž minerálních látek. A jaké jsou nejčastější druhy ovoce a zeleniny, která se v krmivech vyskytují a proč? Z ovoce jablka, borůvky, dýně, ananas, vodní meloun, mango, banán nebo například kiwi, ze zeleniny poté brambory, kukuřice, řepa nebo hrášek.

Samozřejmě vzhledem k tomu, že psi a kočky tráví jinak než lidé, je zapotřebí být obezřetní, protože některé druhy ovoce a zeleniny mohou být pro domácí mazlíčky nevhodné nebo až toxické, ale v komerčně vyráběné stravě se takovýchto druhů nemusíme bát. Mezi nevhodné druhy ovoce patří například avokádo nebo hroznové víno. Ze zeleniny poté zejména cibule a česnek. Oboje totiž může způsobit toxický rozpad červených krvinek a tím tzv. anémii.

Skupina VETINO zastřešuje síť veterinárních klinik a ordinací, které nabízí komplexní veterinární služby.


Pokud chcete mít aktuální informace ohledně zdravé stravy psů, přihlaste se dole k odběru novinek a nic vám neunikne.