Nevhodné potraviny a složky krmiva pro psy i kočky - pozor na fatální následky!

Krmiva obsahují tolik látek a surovin a proto není jednoduché se v nich orientovat. V tomto článku vám přiblížím nevhodná krmiva a suroviny, která nemusí psům a kočkám vyhovovat.

Všichni chceme svým mazlíčků dopřát radostný a zdravý život. Přemýšlíte často nad tím, jaká krmiva jsou vlastně pro naše zvířecí miláčky nevhodná? Krmiva obsahují tolik látek a surovin a proto není jednoduché se v nich orientovat. V tomto článku vám přiblížím nevhodné potraviny a suroviny krmiv pro psy a kočky.

Nevhodné složky krmiv

V minulém článku, jsem vám popsala jaké rozdíly jsou mezi kvalitou krmiva. Tedy, že existují superprémiové, prémiové a economy krmiva. A právě ty poslední jmenované (často označované "supermarketové") zpravidla obsahují vetší množství nevhodných látek. To, že economy potrava neobsahuje prakticky žádné maso a má velké množství obilovin, už víme, ale co je ve zbytku složení? V některých krmivech můžeme najít i látky jako jsou sorban draselný, fosfáty, barviva a zchutňovadla a velké množství soli. Už ty názvy naznačují, že se nejedná rozhodně o nic zdravého.

  • Sorban draselný je draselná sůl kyseliny sorbové a používá se jako chemický konzervant, který zabraňuje tvoření plísní a kvasinek v krmivu. Ovšem tato látka se také používá do pracích prostředků, šamponů i cigaret, takže si jistě dokážeme udělat obrázek o tom o jakou látku se vlastně jedná a že není moc vhodná pro použití k výrobě krmiv pro zvířata.
  • Fosfáty se používají v podstatě k vázání vody, v malém množství jej najdeme všude, ale ve velké míře bychom je nalézat neměli, protože mohou způsobovat i poruchy trávení.
  • Barviva - žluť, tatrazin, oxid titaničitý - to je pár příkladů z mnoha umělých barviv, které můžeme v krmivech objevit. Tělo se těchto složek nedokáže úplně zbavit a proto bychom se jich měli velkým obloukem vyhnout. Barvičky jsou atraktivní a pokud se majitel domnívá, že zelené granule jsou se špenátem, oranžové s mrkví a červené s masem, bohužel se velice mýlí, jedná se pouze o barviva a působí spíše marketingově na majitele nikoliv positivně na zdraví mazlíčka.
Barevné granule - plné barviv a nic zdravého pro mazlíčka

Sůl - strašák pro lidi, ale i zvířata

Mezi nevhodné zchutňovadlo řadíme především sůl neboli chlorid sodný (NaCl). Má za úkol krmivo udělat chutnější a zlepšit tak jeho příjem. Tato složka je ve velkém množství stejně škodlivá jako u lidí. Vyvolává problémy s ledvinami, u jedinců s predispozici může vyvolat onemocnění srdce a v krajních případech může vyvolat i závislost na krmivu. Ideálně by v granulích mělo být NaCl (chloridu sodného) kolem 1%, ale většinou se sodík a chlor objevují i v dalších komponentech krmiva. Výrobce musí deklarovat celkový podíl Na i Cl.    

Produkty živočišného původu i vedlejší produkty rostlinného původu. Co to znamená?

U těchto složek nevíme co je přesně obsahem a proto bychom se jim měli vyhnout, pokud máme zvíře s potravní intolerancí nebo alergií. Tyto položky většinou obsahují odpad standardní produkce a tak si pod tímto pojmem těžko představit kvalitní složku. Pokud máme pejska či kočičku s citlivějším trávením lze považovat za nevhodné i sóju, lepek, mléko i vejce. Ve velkém množství škodí samozřejmě i obiloviny, mohou způsobovat alergickou reakci a v krajních případech i torzi žaludku v důsledku velkého kvašení v žaludku.

Potraviny vhodné pro člověka = potraviny vhodné pro psa? Nesmysl!

Smutné oči, naléhavé kňourání nebo olizování pod stolem - někteří páníčkové tomuto žadonění  mazlíčka podlehnou a nějakou tu "dobrůtku" ze svého talíře svému miláčkovi dají. Ale pozor, pro psa i kočku to není zdravé a na některé potraviny jsou životu nebezpečné.

Potraviny nebezpečné:

  • hroznové víno a rozinky - i v malém množství mohou způsobit selhání ledvin
  • cibule - ve větším množství vede k chudokrevnosti (anémií) i ke snížení hemoglobinu v krvi (hemolýza). Pozor, vztahuje se nejen na syrovou, ale i vařenou cibuli. Česnek způsobuje velmi podobné problémy.
  • čokoláda - přesněji kakao v ní obsažené. Způsobuje poškození ledvin, záchvaty, bezvědomí i smrt a to i v menším množství. Nejnebezpečnější je čokoláda na vaření protože obsahuje vysoký podíl kakaa. I 90 g čokolády na vaření může zabít psa o váze 10 kg.
  • rajčata - jsou škodlivá z důvodu obsaženého tomatinu především v nedozrálých rajčatech. Tato složka může způsobit dýchací problémy, průjem, zvracení i zácpu.
  • šunka a slanina - obsahují hodně soli a tuků a nejsou pro psy vhodné z důvodu možného zánětu slinivky a věřte mi, toto onemocnění je velmi nepříjemné
  • syrové i vařené drůbeží kosti - kosti se  mohou rozštípnout a způsobit tak poškození vnitřních orgánů a dokonce mohou vést i k ucpání žaludku nebo střev.
  • syrový bílek - blokuje vstřebávání biotinu, takže teoreticky může zhoršovat kvalitu srsti.
  • avokádo
  • vlašské ořechy
  • A můžou psi houby nebo hřiby? Ne!

Pozor! I 90 g čokolády na vaření může zabít psa o váze 10 kg!

Pokud vybíráme vhodné krmivo pro našeho miláčka, měli bychom se zaměřit na složení. Najdeme v něm jak látky prospěšné, tak i ty, které mohou uškodit. Pokud na pytli máme ve složení chemické konzervanty nebo velké množství soli, měli bychom se takovému krmení velkým obloukem vyhnout.

A především bychom pejska nebo kočičku neměli krmit "od stolu".


Pokud chcete mít aktuální informace ohledně nevhodného krmiva, přihlaste se dole k odběru novinek a nic vám neunikne.