Vybíráme misku na krmení

Misky na vodu a krmivo jsou základem výbavy každého domácího mazlíčka. Jakou misku vybrat, podle čeho vybírat a na co se při výběru zaměřit se dočtete v našem článku.

Každé zvíře potřebuje pravidelně pít a jíst. Proto jsou misky na vodu a krmivo jedním ze základních bodů výbavy všech domácích mazlíčků a nesmí chybět v žádné domácnosti. Vhodným umístěním misek je možné psovi nebo kočce vytvořit "jídelní kout". Místo, které se nachází v klidné části místnosti, je zpravidla vybaveno tácem (většinou plastovým) nebo podložkou (umělohmotnou nebo textilní), na které se misky s vodou nebo jídlem položí. Zvíře si navykne, že pokud se bude chtít najíst nebo napít půjde právě do tohoto koutu, stejně jako člověk k jídelnímu stolu.


Misek na krmení je na trhu nepřeberné množství, ať už z hlediska materiálů, využití nebo samotného provedení. Záleží na volbě každého páníčka a preferencích každého zvířete, která bude nejvíce vyhovovat a stane se nedílnou součástí domova.

Podle materiálu, ze kterého jsou misky vyrobeny, je můžeme dělit na:

  •           betonové,
  •           keramické,
  •           plastové,
  •           nerezové,
  •           melaminové, aj.

Misky betonové jsou těžké a stěží převrhnutelné, proto se hodí pro psy, kteří s miskami po zemi rádi cestují, dáte mu žrát v jídelním koutě a on díky své zbrklosti skončí až v obýváku. Dají se dobře mýt v myčce, v ruce je to trochu problém, protože jsou opravdu těžké. Při pádu této misky na dlažbu nebo plovoucí podlahu reálně hrozí, že si podlahu poškodíte, a to ani nemluvě o bolesti, když vám omylem spadne na nohu.

Misky keramické jsou asi nejzdobnější misky vůbec. Dají se dobře umýt v ruce i v myčce, ovšem jsou lehké, takže zvíře s nimi může cestovat po domě – zpravidla mají hladký povrch i na spodku, jsou snadno převrhnutelné, a co je velká nevýhoda, jsou docela křehké. Při neopatrné manipulaci hrozí odloupnutí glazury nebo úplné prasknutí misky.

Misky plastové jsou tvarově i barevně nejpestřejší. Jsou lehké, dost často s protiskluzovou úpravou. Bohužel se dost často stává, že pokud necháte plastovou misku na přímém slunci (například celodenní zdroj vody pro psa u stanu v kempu), tak miska mění tvar i barvu, naopak zkřehne při nižších teplotách, příkladně když takovou misku necháte venku v zimních měsících. Stejně tak, pokud chcete plastovou misku umýt v myčce – ne všechen plast vydrží vysokou teplotu uvnitř. Proto je lepší plastové misky mýt v ruce.

Misky nerezové jsou lehké, dost často vybavené protiskluzovou gumou, dají se mýt v ruce i v myčce, bez problémů snesou vysokou i nízkou teplotu, proto jsou velmi vhodné pro celoroční použití uvnitř i venku. Nevýhodou je jejich jednotvárnost – povětšinou jsou stříbrné a případný potisk nemá dlouhou životnost a opakovaným mytím se seškrábe.

Melaminové misky jsou nápadně podobné miskám z porcelánu nebo keramiky, ale oproti nim jsou odolnější vůči nárazu. Díky melaminovým pryskyřicím jsou zároveň odolnější vůči teplotám než plastové misky a proto je lze využít celoročně. Většinou jsou tyto misky s protiskluzovou úpravou a dost často i s nerezovou miskou co by vykládkou – melamin tvoří barevný veselý obal na nerezovou misku, která je vyjímatelná.

Podle využitelnosti lze dělit misky na

  •            misky na každodenní krmení,
  •            cestovní (skládací) misky,
  •            speciální misky, například protihltací,
  •            závěsné misky do přepravních klecí nebo kotců, aj.

Zatímco každodenní misky mohou být z bytelnějších materiálů, v exteriérech pevně umístěné, naopak misky cestovní jsou většinou vyrobeny v měkkého, odolného plastu nebo gumy, aby byly lehké a zároveň aby zabraly méně místa, lze je složit naplacato. Můžete narazit na kulaté nebo na hranaté, v různých velikostech a barvách. Pitný režim na cestách lze také dodržovat díky cestovním lahvím na vodu s miskou.

 

Mezi speciální misky patří misky protihltací – pes má takovou radost z granulí, že jsou v mžiku fuč, což nesvědčí jeho zdraví. Proto, aby pes nebyl jako "vysavač", jsou tu právě tyto misky. Na jejich dně jsou různé tvary – spirály, bodce, výčnělky, kvůli kterým musí pes krmivo pečlivě vybírat a proto zpomalují krmení až o 15 minut.

Závěsné misky do transportních klecí ocení především majitelé výstavních psů. Misky se zavěsí do klece, ve které pes odpočívá, než jde do kruhu, čímž je zabráněno vylití vody z misky a namočení psa.

Dle provedení a možnosti umístění misek v místnosti lze také rozdělit misky na krmení a vodu na volně položené, protiskluzové s gumou, v setu nebo speciální ve stojanu, které lze přizpůsobit potřebám různým plemen a různých mazlíčků (například majitel kokršpaněla ocení speciální vyvýšené misky, ve kterých nebude pes máčet plandající uši, naopak pro malá štěňata nebo koťata je třeba pořídit misky velmi malé a nízké). Stojany jsou díky své nastavitelné výšce ideální pro velká plemena, protože zajišťují správné držení těla při krmení a tím snižují rizika zdravotních potíží.

Velikost misky je proto třeba volit dle druhu a velikosti zvířete. Ovšem pamatujte na to, že miska na vodu bude vždy větší než miska na jídlo. Voda musí být přístupná zvířeti pořád, oproti tomu denní dávka granulí nebo paštiky se většinou rozdělí na více porcí v průběhu celého dne.

Ať už vybíráte jakoukoliv misku, mějte na paměti, pro jaké zvíře ji vybíráte, jak je velké a pro jaký účel budete misku využívat. Dobře zvažte, zda daná miska splňuje kritéria vaše i vašeho zvířete.


Pokud chcete mít aktuální informace ohledně misek na krmení, přihlaste se dole k odběru novinek a nic vám neunikne.