Vážení zákazníci, rádi bychom vás informovali o průběhu plánované inventury našeho skladu, která proběhne od 22. dubna 2024 do 26. dubna 2024. Během této doby může dojít k dočasné nedostupnosti některých produktů a k tomu, že nebudeme schopni vychystávat nové objednávky. V průběhu inventury se budeme snažit minimalizovat všechny možné nepříjemnosti a zajistit, aby byla inventura provedena co nejspolehlivěji a co nejrychleji. Děkujeme za vaši trpělivost a pochopení v této době. Pokud budete mít během inventury jakékoli dotazy nebo potřebujete pomoc, neváhejte nás kontaktovat. Vaše spokojenost je pro nás důležitá. S pozdravem, Tým PetCenter

Poškození mozku, ochrnutí i operace uvnitř oka: I tyto případy se řeší na veterinárních klinikách Jaggy

Vyzpovídali jsme ředitele kliniky Jaggy v Praze MVDr. Vojtěcha Nováka. Podívejte se, jak to funguje na špičkovém veterinárním pracovišti v Praze a Brně, a proč se na kliniku stahují i zapeklité případy ze zahraničí. V čem se liší neurologie veterinární od té lidské a na co si dát pozor při rehabilitaci?

Čím se na klinice Jaggy zabýváte? Kolik máte pacientů a jakých?

Jako referenční pracoviště se převážně zabýváme náročnějšími, specializovanými vyšetřeními a zákroky, na které nám pacienty posílají kolegové ze všeobecné praxe. Neznamená to, že bychom neošetřili pacienty nereferované “z ulice”, ale i ti nás nejčastěji vyhledávají kvůli komplikovanému onemocnění svého mazlíčka. Nejvýznamnější částí naší práce je neurologie, interní medicína včetně kardiologie, chirurgie a ortopedie a oftalmologie. Počty pacientů nejsou z povahy věci příliš vysoké, provádíme zákroky náročné na čas. Náš tým dvanácti veterinářů, podporovaný sestrami a recepčními tak za den ošetří přibližně 20 pacientů.

Jaké jsou výhody referenční kliniky?

Hlavní výhodou je, že nemáme oproti jiným pracovištím pacientů příliš mnoho, musíme si dovolit dopřát každému případu tolik času, kolik je nutné. Každý den začínáme vizitou, kde se všichni specialisté mohou ze svého pohledu vyjádřit k pacientům, kteří jsou na klinice hospitalizováni. To zásadním způsobem snižuje možnost opomenutí, nebo jiného, než optimálního postupu. Objem vědomostí v dnešní veterinární medicíně nemůže nikdo mít v jedné hlavě, proto je spolupráce specialistů zásadní. Většina vyšetření a zákroků probíhá v celkové anestézii, proto je důležitá podpora týmu anesteziologů. Na rozdíl od všeobecné praxe, kde to nebývá personálně možné, na referenční klinice má každý pacient svého anesteziologa, který ho s co nejmenší újmou provádí přes úskalí náročných, někdy mnohahodinových výkonů. Stará se současně i o maximální úlevu od bolesti po chirurgických zákrocích.

V práci nám pomáhají moderní zobrazovací technologie, magnetická rezonance, komputerová tomografie (CT), několik ultrasonografických přístrojů a samozřejmě rentgenové a endoskopické pracoviště. Neurochirurgové a oční chirurgové mají k dispozici veškerou techniku, aby mohli uplatnit své léta získávané operační dovednosti.

Nahoře se můžete podívat na komputerovou tomografie (CT) a dole na obrázku je přístroj na magnetickou rezonanci (MRI). 

Jaké pacienty nejčastěji zachraňujete a s čím umíte nejlépe pomoci?

Časté jsou pro nás neurologické případy, různé druhy ochrnutí, řešené chirurgicky, jsou denním chlebem neurologů, spolu s pacienty s poškozením mozku. Chirurgii mozku poskytujeme jako jediní ve střední Evropě, takže získáváme i zahraniční pacienty. Ortoped řeší případy kulhání a nejrůznější úrazy a zlomeniny, poskytujeme také mini invazivní laparo/thorakoskopické zákroky s využitím operačních endoskopů. Oftalmologové provádějí nitrooční operace, často léčbu šedého zákalu a využívají i speciálního nitroočního laseru.

S jakými neurologickými problémy za vámi chodí pacienti nejčastěji?

Nejčastější jsou pacienti ochrnutí na zadní, nebo všechny končetiny. Ti jsou diagnostikováni magnetickou rezonancí a pokud je příčinou útlak míchy, například meziobratlovou ploténkou, neprodleně operováni. Poté následuje fyzioterapie a rehabilitace, včetně využití speciálního bazénu s pohyblivým pásem, která je staví zpět na nohy. Další velkou skupinou jsou pacienti se záchvaty, nebo jinými příznaky postižení mozku.

 

Dá se srovnat neurologie na veterině s tou lidskou?

Určitě dá, jen se musí brát v úvahu zcela odlišná anatomie. Poznatky například z lidské rehabilitace využívané bez dostatečné znalosti situace u zvířat můžou být i značně škodlivé. Odstrašujícím příkladem může být využívání manipulativních technik některými samozvanými fyzioterapeuty, kteří nezřídka z nepochopení onemocnění zhorší. Nejkřiklavěji asi hlasitě propagovaná Dornova metoda.

Řešíte v létě například trochu jiné případy, než ve zbytku roku?

V létě se lidé a tedy i jejich psi více setkávají a socializují, takže je více úrazů s tím souvisejících, například pokousání. Je to však cítit více ve všeobecné praxi, kde se jich většina řeší. Skladba referenčních pacientů se zase tak moc nemění. S oteplováním se k nám posunují z jihu některé klíšťaty přenášené choroby, například babezióza, které mohou vyžadovat náročnější péči.

Skupina VETINO zastřešuje síť veterinárních klinik a ordinací, které nabízí komplexní veterinární služby.

Hledáte kliniku pro vašeho mazlíčka? Veterinární klinika Jaggy  je odborným pracovištěm, které se specializuje na diagnostiku a léčbu složitých onemocnění psů a koček.


Pokud chcete mít aktuální informace o zvířecích potížích, přihlaste se dole k odběru novinek a nic vám neunikne.