Jak chovat hady?

Chov hadů vyžaduje zodpovědnost a pečlivou péči. Zde jsou některé zásady pro chov hadů:

Vyberte si druh, který vyhovuje vašim potřebám a prostorovým možnostem. Některé druhy jsou vhodnější pro začátečníky, jiné jsou pro zkušené chovatele. Pro začínající a mírně pokročilé chovatele jsou dosti nevhodní jedovatí hadi. Nejlepší variantou je tedy vybírat mezi různými druhy škrtičů. Ideálním začátkem jsou korálovky. Jsou poměrně malé a v dospělosti dosahují délky kolem 90 cm. Pro začátek tak lze doporučit i chov užovek červených, které nabízejí krásné zbarvení.

Zajistěte hadovi dostatečně velké terárium. Pro chov korálovek a užovek je potřeba terárium alespoň 80 x 50x 40 cm. Nezapomeňte také na dostatečně silnou vrstvu substrátu, úkryt nebo alespoň nějaký kámen, větev a misku s vodou.

Pro hady je poměrně zásadní zdroj tepla. Hadi jsou plazi, kteří si sami neumí vyrobit teplo a musejí jej získávat zvenčí. V celém prostoru terária by tedy měla být poměrně vysoká teplota, a to ideálně okolo 30 stupňů Celsia. K vytápění poslouží dostatečně silná žárovka. Ta musí být umístěná tak, aby se o ni had nemohl popálit. V teráriu by se zároveň mělo nacházet také chladnější místo pro ochlazení, které bude mít teplotu okolo 22 stupňů Celsia.

Pravidelné krmení udělá z vašeho hada toho nejlepšího přítele. Proto je potřeba jej pravidelně krmit. Chovatelé se ohledně krmení dělí na dva nesmiřitelné tábory. Někteří preferují živou stravu, jiní zase mrtvou či mraženou. Kupříkladu korálovka spořádá jednu myš či hlodavce jednou za 10 dní. Hadi nežerou v období svlékání kůže, které trvá přibližně 14 dní.

Nezapomeňte, že had se nikdy nemačká. Nejde o zvíře, které by vám dokázalo projevit nějakou přehnanou lásku. Musíte s ním tedy navázat vztah skutečně opatrně a jakmile vám bude trochu důvěřovat, tak si jej můžete vzít do ruky. Pokud z vás ucítí dostatečnou jistotu, tak vám na ruku vyleze sám. Nelze od něj však očekávat nějakou větší odezvu.


Pokud chcete mít aktuální tipy a rady ohledně trendů v teraristice, přihlaste se dole k odběru novinek a nic vám neunikne.